Rusland wil varkensstapel uitbreiden met 50%

Rusland zal zijn varkenssector blijven ontwikkelen en uitbreiden. Dat meldde de Russische onderminister van Landbouw Jambulat Khatuov op een conferentie in Moskou. “We willen de varkensstapel tegen 2025 met 50 procent doen toenemen”, klinkt het. Het land heeft grote investeringen in ultramoderne varkensstallen gepland. ABS en Boerenbond zien niet meteen een negatief effect voor de Belgische varkenssector.

6 januari 2021  – Laatst bijgewerkt om 6 januari 2021 17:09
Lees meer over:

Rusland neemt zijn expansiekoers in de varkenssector serieus. Sinds 2015 is de varkensstapel al met 1,2 miljoen dieren gegroeid. 90 procent van die varkens zijn gehuisvest in stallen die volgens westerse maatstaven gebouwd zijn. Nog opmerkelijk: in 2020 is Rusland - voor het eerst in 30 jaar - gestopt met de invoer van varkensvlees. “Begin 2000 moest het land nog grote hoeveelheden varkensvlees importeren, maar vandaag de dag is het 100 procent zelfvoorzienend”, aldus nieuwswebsite PigProgress.

Het toenemende aanbod heeft echter ook een effect op de prijzen. Russen maken zich zorgen over de prijsdalingen, al kon de stijgende binnenlandse consumptie van varkensvlees het toenemende aanbod tot nu toe compenseren. “Maar als de consumptie stagneert, zal er snel prijsdruk ontstaan”, klinkt het bij markexperts. Zij zien nog steeds ruimte voor verbetering: op dit moment zit het varkensvleesgebruik in Rusland op 28 kilogram per hoofd per jaar. Ter vergelijking, in België is dat 31,3 kilogram per hoofd per jaar (verhandelbaar vlees, 2018).

Verdubbeling export

Nu Rusland zelfvoorzienend is, wil het land zich meer op de export richten. Ook hier zijn ze ambitieus. “Tegen 2024 willen we de Russische export van varkensvlees verhogen tot 400.000 ton”, klinkt het. Dat is een verdubbeling ten opzichte van afgelopen jaar. Schattingen tonen aan dat de Rusland in 2020 zo’n 190.000 ton varkensvlees heeft uitgevoerd. De belangrijkste exportlanden voor Russisch varkensvlees zijn Oekraïne, Wit-Rusland, Vietnam en Hongkong.

De Belgische varkenshouders zullen niet meteen gevolgen ondervinden van de Russische plannen

Bart Vergote - Woordvoerder varkenssector (ABS)

Invloed op België?

De Belgische varkenshouders zullen niet meteen gevolgen ondervinden van de Russische plannen. “Er geldt in Rusland nog altijd een embargo op Europese landbouwproducten”, zegt Bart Vergote, woordvoerder namens de Vlaamse varkenssector bij het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). “Wij exporteren nu ook niet naar Rusland. Ze willen de varkensstapel vooral uitbreiden om hun eigen bevolking te voeden en de zogenaamde backyard farms te ontmoedigen. Want ook Rusland kampt met uitbraken van de Afrikaanse varkenspest en de aanwezigheid van die backyard farms speelt daar zeker een rol in.”

Op de langere termijn kan de groter wordende Russische varkensstapel wel voor moeilijkheden zorgen. “Onze vrees is dat, eens het embargo wegvalt, Rusland volledig zelfvoorzienend zal zijn en ze minder nood zullen hebben aan varkensvlees uit andere landen”, zegt Bart Vergote.

Bij Boerenbond is hetzelfde verhaal te horen. “De aankondiging is voorlopig nog een fait divers”, reageert Wouter Wytynck, adviseur dierlijke veredeling bij Boerenbond. “Zolang Rusland geen grote exporteur wordt naar derde landen, zien we niet direct een probleem. En we moeten ook de praktijk nog afwachten. Ze spreken die ambities wel uit, maar of ze die effectief zullen waarmaken is een andere vraag.”

Bron: Pigbusiness / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek