Rusland deelt kwistig importverboden voor vlees uit

De vleesproductie in Rusland zit in de lift en dat vertaalt zich in importverboden om de binnenlandse productie te beschermen en verder te laten groeien, zeggen marktwatchers. De Russische autoriteiten blijven de grens gesloten houden voor Amerikaans pluimveevlees. Ook Braziliaanse varkens- en varkensvleesexporteurs krijgen een importverbod opgelegd.
14 juni 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

De vleesproductie in Rusland zit in de lift en dat vertaalt zich in importverboden om de binnenlandse productie te beschermen en verder te laten groeien, zeggen marktwatchers. De Russische autoriteiten blijven de grens gesloten houden voor Amerikaans pluimveevlees. Ook Braziliaanse varkens- en varkensvleesexporteurs krijgen een importstop opgelegd omdat ze zich onvoldoende zouden houden aan de Russische voorschriften.

De Russische autoriteiten blijven de grens gesloten houden voor Amerikaans pluimveevlees, meldt persbureau Ria Novosti. De Russen houden het vlees sinds begin dit jaar tegen omdat in de VS braadkippen aan het eind van de slachtlijn gedesinfecteerd worden met een chlooroplossing. 

In de VS wordt pluimveevlees gewassen met een oplossing van 20 tot 50 milligram chloor. De Russen accepteren deze techniek niet en willen niet verder gaan dan een maximale concentratie van 0,5 milligram chloor. Beide landen hebben hier de laatste maanden meermaals over onderhandeld.

De VS verdenken de Russische landbouwlobby ervan de heropening van de grens tegen te houden. Ondanks dat de grenzen gesloten zijn, loopt de binnenlandse prijs voor pluimveevlees in Rusland nauwelijks op door de sterk gestegen zelfvoorzienigheidsgraad.

Ook Braziliaanse varkens- en varkensvleesexporteurs uit de regio Pimento Bureno ondervinden problemen met de uitvoer naar Rusland. De Russische veterinaire dienst heeft tijdelijke importstops opgelegd door de vaststelling van problemen met de ziekte van Aujeszky. Braziliaanse exporteurs mogen voorlopig geen levende varkens, varkensvlees of varkenssperma meer exporteren naar Rusland.

De Russische veterinaire dienst heeft naar eigen zeggen bij inspecties geconstateerd dat de meeste Braziliaanse vleesverwerkers zich niet of onvoldoende houden aan de Russische voorschriften. Rusland heeft bij de Braziliaanse minister van landbouw geëist dat er nieuwe gezamenlijke inspecties komen in de vleesverwerkende bedrijven die geïnteresseerd zijn in de export van vlees naar Rusland.

Ruslands eigen varkensvleesproductie zit overigens in de lift. Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar heeft Rusland 32,4 procent meer varkensvlees geproduceerd dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Ook de productie van pluimveevlees steeg in die periode met 19 procent ten opzichte van vorig jaar.

Rusland voert al enkele jaren een beleid dat gericht is op de uitbreiding van de eigen productie om zo minder afhankelijk te worden van de import van vlees uit derde landen. Marktwatchers verdenken de Russen ervan dat ze de regelmatig ingestelde importverboden gebruiken om de binnenlandse productie te beschermen en verder te laten groeien.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek