Risicoanalyse-tool voor de sierteeltsector gelanceerd

Siertelers hebben voortaan toegang tot het gratis online risicoanalyse-instrument OiRA. Deze tool geeft kmo’s in de sierteeltsector de mogelijkheid om de risico’s inzake welzijn op het werk te beoordelen waarmee zijzelf en hun personeelsleden geconfronteerd worden en een actieplan op maat uit te werken.

7 april 2022  – Laatste update 7 april 2022 16:08
Lees meer over:

OiRA Sierteelt, zoals het risicoanalyse-instrument heet, staat voor 'Online interactive Risk Assessment'. Met deze gratis software, die werd ontwikkeld door het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (EU-OSHA), kan men op een eenvoudige en kosteneffectieve manier risicoanalyses uitvoeren op de werkvloer. In de tool wordt stap voor stap het risicoanalyseproces beschreven waarmee de risico’s op de werkvloer geïdentificeerd kunnen worden. Daarnaast kan OiRA ook helpen bij het nemen van beslissingen rond preventieve acties en het opstellen van een op maat gemaakt actieplan.

De eerste OiRA-tool in België werd in 2013 ontwikkeld voor de kappersbranche. Deze vormde de basis voor de ontwikkeling van dezelfde tool in andere Europese landen. Vervolgens werd in 2014 OiRA Hout gelanceerd en in de jaren erop volgden nog andere sectoren. Nu is de tool dus afgestemd op de sierteeltsector. De aangepaste tool kwam tot stand door Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) en het Belgische Focal Point van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA), ook de werkgevers- en werknemersorganisaties van de sector en Prevent Agri werkten mee aan OiRA Sierteelt.

Oplossingen voor beheersing risico's aangereikt

Tijdens de ontwikkelingsfase werden de mogelijke risico’s in de sierteeltsector onder de loep genomen en werd benadrukt dat bedrijven werkzaam in de sector zich meer bewust moeten worden van de risico’s waarmee zijzelf en hun personeel geconfronteerd worden. De tool is dan ook aangepast aan de specifieke risico’s verbonden aan de activiteiten van de sector, zoals specifieke werkzaamheden bij verschillende weersomstandigheden, werken op hoogte, werken langs water, machines en gevaarlijke producten en zeker ook ergonomie. Naast het identificeren van de risico’s worden ook oplossingen aangereikt om deze risico’s te beheersen. Zo moet de tool bijdragen tot betere en veiligere werkcondities in de sector, wat op zich weer leidt tot gezonde en gemotiveerde werknemers.

Ontdek de tool hier

Aantal land- en tuinbouwers daalt jaarlijks, aantal ongevallen niet
Uitgelicht
Sinds begin 2020 tot nu werden in de land- en tuinbouwsector 343 arbeidsongevallen geregistreerd, waarvan 55 met machines en vervoermiddelen en 23 waarbij een dier betrokken w...
27 november 2020 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek