Restaurants niet aan het feest tijdens eindejaar

Restaurants verwachten tijdens de komende eindejaarsperiode minder volk over de vloer te krijgen. Volgens Luc De Bauw, voorzitter van Horeca Vlaanderen, zal de dalende trend van de voorbije jaren zich voortzetten. Steeds meer mensen vieren de feestdagen thuis en laten een traiteur komen voor het feestmenu, want ook de gastvrouw wil deelnemen aan het gezelschap. Die evolutie betekent dan ook dat steeds meer horecazaken op kerstavond en oudejaar sluiten.
23 december 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:
Restaurants verwachten tijdens de komende eindejaarsperiode minder volk over de vloer te krijgen. Volgens Luc De Bauw, voorzitter van Horeca Vlaanderen, zal de dalende trend van de voorbije jaren zich voortzetten. Steeds meer mensen vieren de feestdagen thuis en laten een traiteur komen voor het feestmenu, want ook de gastvrouw wil deelnemen aan het gezelschap.

Steeds meer mensen vieren de feesten thuis. Omdat de gastheer en/of gastvrouw liever niet de hele avond achter het fornuis doorbrengen, verkiezen veel feestvierders een afhaaldienst boven zelf koken. Dat merkt ook Karel Stessens, voorzitter van de Belgische Keurslagers in het aantal bestellingen. "De definitieve cijfers zijn natuurlijk nog niet binnen, maar we kunnen nu al spreken van een stijging van ongeveer 10 à 15 procent. Grote toppers zijn nog altijd de kant-en-klaarmaaltijden, waar men, behalve opwarmen, niet veel werk aan heeft. Menu's die het goed doen, blijven dezelfde, zoals bijvoorbeeld kalkoen of rosbief".

Die evolutie betekent dan ook dat steeds meer horecazaken op kerstavond en oudejaar sluiten. Uit de voorlopige resultaten van een poll op de site van Horeca Vlaanderen blijkt dat een kwart van de 100 respondenten open blijft op de beide avonden, maar dat bijna de helft zijn zaak op zowel kerstavond als oudejaar sluit. Een op de vijf opent enkel op oudejaar en nog geen 10 procent opent enkel op kerstavond.

De Bauw ziet een aantal verklaringen voor die cijfers. "De meeste uitbaters sluiten op kerstavond om hun medewerkers de kans te geven de feesten te vieren in familiekring. En op oudejaar verzorgen heel wat restaurants een speciaal menu. Maar dit jaar lasten heel wat zaken die avond af omdat er te weinig respons op kwam". Ook wie op restaurant gaat tijdens de feestdagen, eet veeleer traditioneel: "wild en schelp- en schaaldieren doen het nog altijd heel goed op zulke avonden".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek