nieuws

Regio rond Temse blijft bezorgd om Sigmaplan

nieuws
Het Klein en Groot Broek in Tielrode en Elversele worden slik- en schorgebied. Dat antwoordde minister van Openbare Werken Kris Peeters op een schriftelijke vraag van volksvertegenwoordiger Ingrid Meeus (VLD). Het is nog onduidelijk welke compensaties er komen voor bewoners en landbouwers. In het gebied wordt 88 hectare poldergrond ontpolderd.
24 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Het Klein en Groot Broek in Tielrode en Elversele worden slik- en schorgebied. Dat antwoordde minister van Openbare Werken Kris Peeters op een schriftelijke vraag van volksvertegenwoordiger Ingrid Meeus (VLD). Het is nog onduidelijk welke compensaties er komen voor bewoners en landbouwers.

Deze zomer werd door de Vlaamse regering de actualisatie van het Sigmaplan goedgekeurd. In totaal worden de kosten voor dit plan tot 2030 geraamd op 830 miljoen euro, plus 49 miljoen euro voor flankerende maatregelen die de landbouw en plattelandsrecreatie ten goede moeten komen. De ontpoldering van het Klein en Groot Broek is een onderdeel van die actualisatie.

Hoeveel de Vlaamse regering voor de ontpoldering van de Tielroodse en Elverseelse poldergrond langs de Durme zal betalen, is nog niet geweten. De eerste werkzaamheden in het kader van het geactualiseerde Sigmaplan, worden in principe in 2007 al uitgevoerd.

"In het Klein Broek ten oosten van gewestweg N41 worden 33 hectare poldergrond ontpolderd, in het Groot Broek ten westen van de N41 zijn dat er 53", zegt Ingrid Meeus. "Die gebieden gaan fungeren als zoetwaterslik- en schorgebied. Slikken zijn biotopen waar dagelijks tweemaal eb en vloed optreedt, schorren overstromen tweemaal per maand. Concreet dienen er nog heel wat studies te worden uitgevoerd. Over compensaties voor landbouwers en eigenaars is alles nog heel vaag".

"In ons bestuur zijn niet alleen het Klein en het Groot Broek, maar ook de polder van Sombeke betrokken partij bij de actualisatie van het Sigmaplan", zegt Jan Burm van het polderbestuur Durme Noord Oost. "De mensen zijn daar niet gelukkig mee. Over compensaties is inderdaad nog altijd niets geweten. Persoonlijk vermoed ik dat de vergoeding gelijkaardig zal zijn met wat in Kruibeke bij de aanleg van de potpolder is betaald".

Lees ook: geVILT: Hoelang nog vreet Schelde landbouwgrond weg?

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek