Regeling in de maak voor Limburgse grindwinning

Vlaams volksvertegenwoordigers Johan Sauwens (CD&V), Ludo Sannen (sp.a) en Patrick Lachaert (Open Vld) hebben in het Vlaams parlement een voorstel van decreet ingediend dat de toekomst van de Limburgse grindwinning regelt. In het voorstel wordt maximaal rekening gehouden met zowel de verzuchtingen van de grindsector, de landbouwsector en de milieu- en natuurverenigingen, zo maakten de indieners bekend op een persconferentie in Dilsen-Stokkem.
17 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Johan Sauwens (CD&V), Ludo Sannen (sp.a) en Patrick Lachaert (Open Vld) hebben in het Vlaams parlement een voorstel van decreet ingediend dat de toekomst van de Limburgse grindwinning regelt. Daarbij wordt volgens de indieners maximaal rekening gehouden met de verzuchtingen van alle betrokken partijen.

Het huidige Grinddecreet uit 1993 bepaalt dat de grindwinning in Limburg moet stoppen als de op voorhand bereikte tonnages bereikt zijn. De voorbije jaren werd intensief overleg gepleegd rond de toekomst van de grindwinning in Limburg. Er werd eerder al een consensus bereikt dat die ook in de toekomst mogelijk moest blijven.

Nu is er ook een principieel akkoord tussen de grindsector, de landbouwers en de natuur- en milieubewegingen om commerciële grindwinning mogelijk te maken, op voorwaarde dat dit de mogelijkheid creëert om landschapsecologie en biodiversiteit van de Limburgse natuur te verbeteren, zo zei Sauwens.

In tegenstelling tot in het verleden is er ook sprake van een projectmatige aanpak, waarbij ieder project op zichzelf wordt onderzocht en de partners elk voor zichzelf de afweging zullen maken of het projectvoorstel aan hun voorwaarden voldoet. Nieuwe projecten kunnen ook enkel opgestart worden wanneer alle betrokkenen eenparig akkoord zijn, zo staat in het voorstel van decreet.

Om de projecten te beoordelen, wordt een technische commissie opgericht. In elk voorstel zal rekening gehouden worden met een landbouweffectenrapport en wordt onderzocht hoe met flankerende maatregelen de eventuele impact kan gecompenseerd worden. Er zal ook telkens nagegaan worden of een project een meerwaarde heeft voor het landschap en de biodiversiteit. Elk project moet daarnaast gepaard gaan met zo weinig mogelijke hinder en neveneffecten. Hiervoor worden door de grindsector concrete investeringen voorzien, aldus nog de indieners van het decreet.

Het is de bedoeling dat de projectgrindwinning beschouwd wordt als een afzonderlijke vorm van grindwinning, waarvoor de regels van het bestaande Grinddecreet niet gelden, zo verduidelijkte Sauwens. De bespreking van het voorstel van decreet is voor februari of maart voorzien zodat het decreet door de plenaire vergadering kan goedgekeurd worden voor de Vlaamse verkiezingen, aldus nog de indieners.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek