Reder Versluys gaat hybride vissersboot testen

Het Instituut voor Duurzame Mobiliteit van de Gentse universiteit en het ILVO werken samen aan de ontwikkeling van een hybride motor voor schepen. Samen met alternatieve visserijmethodes moet dit het brandstofverbruik kunnen halveren. Reder Willy Versluys heeft een schip ter beschikking gesteld om de technologie op uit te testen.
30 januari 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

Het Instituut voor Duurzame Mobiliteit van de Gentse universiteit en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) werken samen aan de ontwikkeling van een hybride motor voor schepen. Samen met alternatieve visserijmethodes moet dit het brandstofverbruik kunnen halveren. Reder Willy Versluys heeft zijn schip 0.71 Jacob Kien ter beschikking gesteld om de technologie op uit te testen.

De visserij is al een tijdje geleden gestart met de introductie van duurzame visserijtechnieken, maar op vlak van motoren waren er nog niet veel mogelijkheden. Dat kan met de introductie van hybride motoren drastisch veranderen. “Het gaat om een hybride technologie zoals die al van toepassing is in de autosector”, legt Versluys uit. Voor de visserij zou dit voor een revolutie op vlak van brandstofverbruik en energievoorzieningen kunnen zorgen.

De hybride aandrijving is niet alleen zeer milieuvriendelijk, ze kan ook het brandstofverbruik tot 30 pct verminderen. “Maar dat is niet alles, in combinatie met alternatieve visserijmethodes die de energieverslindende boomkortechniek moeten vervangen, kan het verbruik zelfs met de helft dalen. Bedoeling is dat de motoren ook voor elektriciteit aan boord zorgen, zoals voor het vissen en voor de koelinstallaties”, aldus de Oostendse reder.

In november van dit jaar zal de boot van Versluys, een kleine eurokotter, enkele maanden uit de vaart verdwijnen om omgebouwd te worden. “Zo wordt het een echte ecoboot, een drijvend lab voor toepassing van nieuwe technieken. De bemanning zal een speciale opleiding krijgen”, vertelt Versluys. Na een testfase met deze boot, willen de initiatiefnemers het principe van hybride motoren verder in de praktijk brengen in Frankrijk bij een groot vaartuig.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek