Raad voor Vergunningenbetwistingen telt 3 nieuwe rechters

Sofie Boeykens, Tom Vandromme en An Carette zijn door de Vlaamse regering aangeduid als bijkomende bestuursrechters bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dat meldt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Na hun eedaflegging telt de Raad dan 13 rechters.

28 maart 2022  – Laatst bijgewerkt om 28 maart 2022 14:36
Lees meer over:

Om de behandeling van beroepsprocedures bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen te versnellen besliste de Vlaamse regering vorig jaar om extra rechters aan te werven. Vorig jaar kwam er al een eerste extra rechter bij, afgelopen vrijdag benoemde de ministerraad op voorstel van Vlaams minister van Justitie en Omgeving Zuhal Demir met Sofie Boeykens, Tom Vandromme en An Carette nog eens 3 bijkomende bestuursrechters. 

"Snelle en kwaliteitsvolle beslissingen zijn cruciaal voor een goed investeringsklimaat. Investeerders willen snel rechtszekerheid als hun projecten aangevochten worden, en anderzijds hebben ook beroepsindieners recht op diezelfde duidelijkheid en rechtsbescherming", klinkt het bij Demir. 

De Raad voor Vergunningsbetwisting is een onafhankelijk Vlaams bestuursrechtscollege dat beroepen behandelt over in het Vlaamse Gewest verleende of geweigerde omgevingsvergunningen, registratiebeslissingen en onteigeningen. De doorlooptijden van de beroepsprocedures bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen zijn de voorbije jaren stelselmatig verbeterd. 

"Toch blijft dit een belangrijk aandachtspunt en willen we verder versnellen. Het is zowel in het belang van de rechtzoekende, als van een vergunninghouder, dat er zo spoedig mogelijk een uitspraak is van de Raad voor Vergunningsbetwistingen over een beroep. Zo wordt de rechtszekerheid gegarandeerd voor de burger en de ondernemer, en zorgen we voor een beter (internationaal) investeringsklimaat, zonder dat kortere doorlooptijden hoogkwalitatieve bestuursrechtspraak in het gedrang brengen", stelt minister Demir. 

De gekozen rechters hebben een uitgebreide procedure doorlopen en werden voorgedragen door de Algemene vergadering van de Dienst voor de Bestuursrechtcolleges. Het aantal rechters stijgt met deze beslissing van 10 naar 13. De rechters leggen weldra de eed af.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek