Proviron legt productie biodiesel stil

Het Oostendse Proviron heeft de productie van biodiesel stilgelegd. Nochtans heeft het bedrijf een quotum toegewezen gekregen van de Belgische overheid. Ook de andere drie producenten, met name Bioro en Oleon in Gent en Neochim in Feluy, zouden op dit ogenblik uitsluitend overleven dankzij de export. Dat meldt het weekblad Trends. "Wij wachten op de overheid", zegt secretaris-generaal Fons Maes van de Belgian Biodiesel Board, dat de vier bedrijven overkoepelt.
28 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Het Oostendse Proviron heeft de productie van biodiesel stilgelegd. Nochtans heeft het bedrijf een quotum toegewezen gekregen van de Belgische overheid. Ook de andere drie producenten, met name Bioro en Oleon in Gent en Neochim in Feluy, zouden op dit ogenblik uitsluitend overleven dankzij de export. Dat meldt het weekblad Trends.

"Wij wachten op de overheid", zegt secretaris-generaal Fons Maes van de Belgian Biodiesel Board, dat de vier bedrijven overkoepelt. Het was de bedoeling dat de Belgische biodieselproductie werd gemengd met klassieke autodiesel, waardoor de CO2-uitstoot van de wagens daalt. Ruim anderhalf jaar na de beoogde startdatum ontbreken de nodige koninklijke besluiten nog steeds, waardoor er in ons land amper wordt bijgemengd.

In 2007 bedroeg het bijmengingspercentage amper 1,15 procent, tegenover 4,87 in Duitsland en 5,04 in Frankrijk. In 2008 haalde België zelfs geen procent meer, weet Maes. Daarmee staat het mijlenver van de Europese doelstelling om tegen 2010 naar 5,75 procent bijmenging te gaan, en tegen 2020 naar 10 procent. De bijmenging kan ertoe bijdragen dat de transportsector voldoet aan het Europees klimaatplan om 10 procent minder broeikasgassen uit te stoten tegen 2020.

Maar terwijl de oliemaatschappijen in 24 van de 27 Europese landen verplicht worden om biodiesel te mengen met de gewone brandstof - in Frankrijk bijvoorbeeld met een boetesysteem indien de brandstofverdelers dat niét doen - blijft België in het illustere gezelschap van Cyprus en Malta treuzelen om de wetgeving in praktijk om te zetten.

In totaal investeerden de vier biodieselproducenten 160 miljoen euro, tot nu toe zonder rendement. Op het kabinet van premier Herman Van Rompuy, die het dossier coördineert met de ministers Magnette, Reynders en Van Quickenborne, is te horen dat de bestaande fiscale incentives volgens Europa moeilijk compatibel zijn met de Europese regelgeving.

Het Franse systeem is dan weer niet compatibel met de werkwijze van de Belgische douane. "Er moet een oplossing komen, op zo kort mogelijke termijn. Dat heeft toenmalig premier Yves Leterme midden december ook bevestigd. Maar de realiteit is dat een aanmelding bij Europa sowieso al enkele maanden duurt".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek