Oost-Vlaanderen lanceert jaarlijkse groepsaankoop voor land- en tuinbouwers

Landbouwers, tuinbouwers en imkers kunnen via een door de provincie Oost-Vlaanderen georganiseerde groepsaankoop streekeigen bomen, struiken, klimplanten en fruitbomen bestellen aan een voordelige prijs. Daarbij wordt er ook gratis bijenvriendelijk bloemenzaad voor akkerranden of overhoekjes beschikbaar gesteld. Met het initiatief dat voor de elfde keer georganiseerd wordt, wil Oost-Vlaanderen de biodiversiteit in haar provincie verhogen en bijdragen tot de leefomgeving op het platteland.

23 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 23 november 2023 18:26
Lees meer over:
afhaalmoment+groepsaankoop+plantgoed2

"Inheemse bomen, struiken, heggen en hagen zijn belangrijke landschapselementen en dragen bij aan een meer natuurlijke omgeving in de buurt van de landbouwbedrijfsgebouwen. Met deze groepsaankoop wil de provincie land- en tuinbouwers stimuleren om effectief aan te planten en hen bijstaan in hun rol als beheerder van het landbouwlandschap. Ook imkers kunnen hierin een bijdrage leveren. Ons landbouwlandschap heeft veel te bieden: voedsel, een aantrekkelijke omgeving om te ontspannen, natuurlijke luchtzuivering, verkoeling, natuur, erfgoed”, vertelt Leentje Grillaert, gedeputeerde Landbouw en Platteland bij de provincie Oost-Vlaanderen. "Ook kunnen bomen schaduw en verkoeling bieden voor het vee."

Eerder dit jaar heeft Oost-Vlaanderen prijzen opgevraagd bij 17 boomkwekers in Oost-Vlaanderen. Boomkweker Geka-plant uit Wetteren kwam naar voor met het beste aanbod. Deze levert het bestelde plantgoed op vier locaties in Oost-Vlaanderen waar de boeren hun bestelling vervolgens komen afhalen op een vaste dag eind januari en begin februari. 

De provincie Oost-Vlaanderen organiseert de groepsaankoop al weer voor de elfde keer en ziet een gestage groei van het aantal deelnemers. “We zijn gestart in 2012 met één afhaallocatie en een 30-tal deelnemers. Geleidelijk zijn we gegroeid, de imkers zijn er bijgekomen als doelgroep en de laatste jaren voorzien we vier afhaallocaties. Tijdens de editie van vorig jaar waren er 212 deelnemers, waarvan 190 landbouwers en de rest imkers. Toen werden er 15.931 stuks inheems plantgoed (bosgoed, bomen, struiken en klimplanten besteld”, vertelt Nele Wauman, beleidscoördinator landbouw van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Bloemenweide akkerrand

Bloemenranden voor biodiversiteit

Naast het plantgoed worden er een beperkt aantal nestkasten beschikbaar gesteld en gratis bloemenzaad voor akkerranden en overhoekjes. Hiermee wil men de biodiversiteit in de streek stimuleren. In totaal werden er vorig jaar 180 zakken bloemenzaad van meerjarige soorten weggegeven en 160 zakken bloemenzaad van een- en tweejarige bloemen verstrekt. Elke zak is goed voor 750 vierkante meter bloemen.  “Anders geformuleerd: landbouwers zaaien door onze actie minstens 25 hectare aan bloemenpracht in op Oost-Vlaamse percelen en akkerranden”, klinkt het.

Bestellen kan tot en met 31 december 2023 of zolang de voorraad strekt via de website van de provincie. Land- en tuinbouwers kunnen bij de provincie Oost-Vlaanderen een subsidie aanvragen voor het plantgoed van maximaal 650 euro per jaar.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek