Provincie breekt beverdam af zodat water kan wegtrekken
nieuwsSinds 2009 bevindt er zich in het Viersels Gebroekt een populatie bevers. Al snel wierpen zij dammen op in het gebied. Dat zorgt voor sterk verhoogde waterstanden die vooral de landbouwers parten spelen. Een water doorlatende buizencontructie bracht geen soelaas zodat de provincie Antwerpen één van de beverdammen laat verwijderen, waarna het waterpeil in het gebied kan dalen.
In het Viersels Gebroekt, een valleigebied tussen de dorpskern van Viersel en het Netekanaal, zijn naast Natuurpunt ook een aantal landbouwers actief. Voor die laatsten werd de slechte afwatering van hun percelen als gevolg van de beverdammen echt problematisch. In 2013 trachtte de provincie Antwerpen als waterloopbeheerder via een buizenconstructie in de dammen het waterpeil in het gebied zodanig te laten zakken dat bevers en landbouwers naast mekaar kunnen leven.
Na een recente evaluatie is nu beslist om toch één van de beverdammen te verwijderen om een permanente doorstroming te garanderen zodat het waterpeil kan zakken. De hoge waterstanden veroorzaken immers mogelijk ook vernatting in het landbouwgebied Varenheuvel-Abroek langsheen de Kleine Pulsebeek stroomopwaarts het Netekanaal. Daarom zal de provincie vanaf heden ook een afwateringsgracht die water van de Kleine Beek kan afvoeren permanent openhouden. De dam nabij de burcht kan blijven, maar de eerder aangebrachte buizen doorheen de dam worden verder aangepast. De provincie hoopt op deze manier de landbouwers een handje te helpen.
“De landbouwers hebben heel wat geduld getoond”, erkent gedeputeerde voor waterbeleid Rik Röttger, “maar de afwatering van het gebied is momenteel dermate slecht dat we bijkomend moeten ingrijpen.” Het blijft voor de provincie als waterloopbeheerder een moeilijk evenwicht. Röttger drukt de hoop uit dat Vlaanderen het soortbeschermingsprogramma voor de bever nog voor de verkiezingen kan goedkeuren. “Zowel de natuur- als de landbouwsector zijn immers gebaat bij duidelijkheid!”
Ook Natuurpunt is vragende partij voor zo'n soortbeschermingsprogramma in de wetenschap dat bevers een Europees beschermde soort zijn en een afwegingskader voor de wenselijkheid van bevers op deze of gene locatie broodnodig is. Zonder wettelijke en wetenschappelijke houvast is dat een lastige evenwichtsoefening. "Een bever is immers een heel 'landschapsbepalende' soort, met een groot effect op de samenleving en de lokaal aanwezige natuur", zegt woordvoerder Joris Gansemans. Daarom kwamen alle betrokken partijen in het Viersels Gebroekt wenselijke waterpeilen overeen. Dat een beverdam om die reden moet verdwijnen, kan op het begrip van de natuurorganisatie rekenen.
Beeld: provincie Antwerpen