Projectoproep: tot 187.500 euro voor bio-onderzoeksproject

‘Agroecology’, het Europese partnerschap voor het versnellen van de transitie van landbouwsystemen, agro-ecologische proeftuinen en onderzoeksinfrastructuren lanceert een eerste oproep voor het indienen van pre-projectvoorstellen voor de ‘bevordering van agro-ecologie op landbouw- en landschapsniveau’. Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij van de Vlaamse overheid voorziet in totaal 300.000 euro voor deelname aan deze eerste oproep.  

20 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 20 februari 2024 13:34 Joris Rigo
Lees meer over:

Bio-onderzoeksprojecten

Het agentschap voorziet uitsluitend financiële steun aan projecten gericht op biologische landbouw, die bovendien ook inspelen op de noden van de Vlaamse bioboeren. Het onderzoek moet daarnaast voldoen aan de wettelijke voorwaarden rond biologische productie in Vlaanderen. De subsidie heeft verder enkel betrekking op de bevordering van agro-ecologie op het niveau van het biolandbouwbedrijf, en dus niet op het landschapsniveau. Het Agentschap voor Landbouw en Zeevisserij voorziet een maximale financiering van 187.500 euro per project.

Vlaamse onderzoeks- en onderwijsinstellingen kunnen financiering aanvragen. Hierbij wordt aanbevolen dat de praktijkcentra deel uitmaken van het onderzoeksconsortium (mits voorwaarden). Andere organisaties zoals non-profitorganisaties en privébedrijven, waaronder landbouwers, kunnen als Vlaamse partners betrokken worden bij de uitvoering van het project. Het onderzoek moet blijk geven van een multidisciplinaire aanpak. Projecten kunnen zowel praktijktoepassingen als meer fundamentele onderzoeksaspecten omvatten, op voorwaarde dat ze inspelen op praktijkuitdagingen en de praktijkkennis integreren. Het is de bedoeling dat de projecten samen met de biosector worden uitgeschreven en uitgevoerd.

Praktisch

Indienen van het pre-projectvoorstel kan uiterlijk tot 26 april. Weerhouden kandidaten leveren ten laatste tegen 19 september 2024 het volledige projectvoorstel in. Een project zal ten vroegste van start gaan vanaf april 2025 en wordt ten laatste tegen eind 2028 afgerond. De minimale projectduur is twee jaar, de maximale drie jaar. 

Een pre-projectvoorstel indienen kan via het invulformulier van de ‘Agroecology 1st cofunded call’. De evaluatie gebeurt door een internationaal expertenpanel. Als voorstellen met Vlaamse partners een gunstig advies ontvingen, wordt ook een Nederlands projectaanvraagformulier voorzien.

Raadpleeg Agroecology 1st Co-funded call – oproep biologische landbouw voor meer informatie.

🎥#Veldvloggers: Boslandbouw
Uitgelicht
Boerin Kathy heeft een boslandbouwsysteem op haar boerderij. “Tussen de bomenrijen kunnen de kippen scharrelen en de schapen grazen. De bomen zorgen ook voor schaduw en vormen...
25 januari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek