Project Florient toont dat 40 procent van de flora verdwenen is

Sinds begin april trekt de rondreizende tentoonstelling ‘Florient Express: twee eeuwen Oost-Vlaamse flora’ door de provincie Oost-Vlaanderen. Het publiek kan er kennis maken met een uniek herbarium van 200 jaar oud, dat aantoont dat heel wat van het plantenrijkdom over de jaren verloren is gegaan.

13 april 2021  – Laatst bijgewerkt om 13 april 2021 18:30
Lees meer over:
project-florient-herbarium-1250

“Florient is een project op het kruispunt van erfgoed en natuur”, legt gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed, uit. “We vertrekken van een historische bron: een 200 jaar oud herbarium. Die leert ons dat er al veel plantenrijkdom verloren ging. Lessen trekken uit het verleden is heel belangrijk nu de klimaatverandering zich al laat voelen. Via onze provinciale diensten en domeinen helpen we UGent om een breder publiek te bereiken.”

Het herbarium is het resultaat van een wedstrijd, die twee eeuwen geleden werd gehouden in de provincie. Inwoners moesten zoveel mogelijk wilde plantensoorten zoeken en noteren waar die groeiden. De toenmalige winnaar Charles Van Hoorebeke verzamelde 1.505 gedroogde planten. “Dit werk is gelukkig bewaard in de Plantentuin van UGent”, aldus Vervliet. “Het is immers een uniek tijdsdocument van wat hier twee eeuwen geleden groeide.”

40% verdwenen of bedreigd

De studie van dit herbarium wijst uit dat 40 procent van deze plantensoorten ondertussen al verdwenen of sterk bedreigd is. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kievitsbloem in de Leiestreek, zevenster in de Vlaamse Ardennen, vlottende waterranonkel in het Waasland, echte heemst in het Meetjesland en parnassia in de Denderstreek. “Het is ronduit frappant om te zien dat zoveel soorten intussen weg zijn”, zegt Vervliet.

Florient Express toont welke processen daarvoor hebben gezorgd. De expo start op zaterdag 3 april in domein Het Leen in Eeklo. Half mei verhuist ze naar domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Vanaf 4 mei staat de expo ook een weekje in de Plantentuin in Gent, naar aanleiding van de Groene Zesdaagse van de Floraliën. In juli is domein De Gavers (Geraardsbergen) aan de beurt en in augustus domein De Ster (Sint-Niklaas). Daarna volgt nog een stop in domein Nieuwdonk (Berlare).

Het project is een samenwerking tussen UGent en de provincie Oost-Vlaanderen en biedt naast een expo, een kinderaanbod, een databank ook een wandeling langs bedreigde planten en een zoektocht voor gezinnen.

Meer info op de website van provincie Oost-Vlaanderen

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek