Professoren in de clinch over gevaar hormonen

Emeritus-professor en farmacoloog Michel Debackere bracht donderdag voor het Antwerpse assisenhof in het proces-Van Noppen een waar pleidooi voor het gecontroleerd hormonengebruik in de veeteelt.
23 mei 2002  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:52
Emeritus-professor en farmacoloog Michel Debackere bracht donderdag voor het Antwerpse assisenhof in het proces-Van Noppen een waar pleidooi voor het gecontroleerd hormonengebruik in de veeteelt. "Weet u dat uw standpunten op zijn zachtst uitgedrukt controversieel zijn en betwist worden door uw collega's?" vroeg advocaat-generaal Jean-Pierre Vanden Eede hem. "Op onwetenschappelijke manier", repliceerde de professor.

Debackere is voorstander van het Amerikaanse systeem, waar op legale wijze vijf welbepaalde hormonen via pastilles in de oren worden toegediend. Schadelijke effecten van hormonen zijn volgens de professor simpelweg nog niet bewezen. "Wat zal u zeggen wanneer dat binnen veertig jaar wel zal blijken?" gooide voorzitter Van Fraechem hem voor de voeten.

Professor Carlos Van Peteghem gaf nadien een iets genuanceerder beeld. Hij gaf toe dat de schadelijke effecten van de vijf hormonale producten die in de Verenigde Staten gebruikt werden, onbestaand zijn indien keurig toegediend. Hij wees er echter wel op dat het gecontroleerde gebruik in de VS niets te maken heeft met het "wildspuiten" in Europa.

Alles hangt volgens Debackere af van de soort hormonen en de hoeveelheden waarin het wordt toegediend en geconsumeerd. Het totale verbod van hormonen komt volgens Debackere "omdat de hele zaak verpest is door politiekers en de pers. Er is een hormonofobie ontstaan, een hetze."

Waarom werden hormonen dan gebruikt, vroeg de voorzitter. "Omdat er anders niets meer te winnen was aan vetmesten. Het is spijtig dat u niet naar mijn lessen gekomen bent", zei de prof. "Ik zou een moeilijke leerling geweest zijn", zei Van Fraechem.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek