Proeven en ruiken met elektronische tong en neus
nieuwsMet de elektronische neus - die de KaHo Sint-Lieven ontwikkelde -worden de vluchtige stoffen waaruit een geur bestaat geïsoleerd, waarna de computer een geurprofiel opmaakt. Momenteel wordt de e-neus enkel in het Laboratorium voor Aromaonderzoek van de Technolociecampus op de KaHo Sint-Lieven gebruikt, maar er is interesse van buitenaf. Warenhuisketen Delhaize liet van al haar wijnen al een geurprofiel opmaken.
Aan de K.U.Leuven wordt vooral gewerkt aan de e-tong, die smaakcomponenten analyseert. "Smaak bestaat uit drie componenten", legt Inge Dirinck van het Laboratorium voor Aromaonderzoek uit. "Het gevoel in de mond, de basissmaken op de tong zelf, en het aroma". De traditionele technieken die gebruikt worden om smaak en aroma te bepalen, zoals menselijke proevers, zijn tijdrovend. Met e-tongen en e-neuzen kan bijvoorbeeld op een snelle manier bekeken worden wat de invloed is van verpakkingsmaterialen op de smaak. Ze kunnen ook helpen om de houdbaarheid van een product te bepalen.
Op de studiedag waren naast wereldautoriteiten in de smaak- en aromatechnologie ook bedrijven aanwezig als Alpro, Fruitnet, Neuhaus en Campina.(KS)
Lees ook: geVILT: Over smaak valt wél te twisten
Bron: Belga