Productiewaarde Belgische landbouw krimpt met 2,1 pct

nieuws
De eindwaarde van de landbouwproductie in ons land bedroeg vorig jaar 6,82 miljard euro. Dat is 2,1 procent lager dan het jaar voordien. In reële termen uitgedrukt - rekening houdend met de inflatie - is er de voorbije 15 jaar een duidelijk dalende tendens merkbaar met een gemiddelde jaarlijkse vermindering van 1,8 procent. Dat blijkt uit berekeningen van de afdeling statistiek van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie.
20 juni 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:57
De eindwaarde van de landbouwproductie in ons land bedroeg vorig jaar 6,82 miljard euro. Dat is 2,1 procent lager dan het jaar voordien. Het netto inkomen per arbeidseenheid daalde vorig jaar in reële termen met 4,9 procent. Rekening houdend met de index kennen zowel omzet als inkomen de laatste 15 jaar een structureel dalende tendens. Dat blijkt uit berekeningen van de afdeling statistiek van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie.

De omzet van akkerbouwgewassen daalde met 16,3 procent. De daling was het sterkst bij de granen (-35,8 procent), gevolgd door suikerbieten (-10,4 procent) en aardappelen (-8,7 procent). Groenten en tuinbouwproducten (+20,2 procent) deden het anderzijds goed, terwijl er voor fruit een daling met 8,3 procent genoteerd werd.

De omzet in de veehouderij daalde met 1,1 procent. Wat de vleesproductie betreft, boekten de deeltakken uiteenlopende resultaten: runderen (+4,4 procent), varkens (-3,3 procent) en pluimvee (+0,4 procent). Voor zowel melk (-5 procent) als eieren (-0,5 procent) is er sprake van een daling.

Over een periode van 15 jaar kon de totale omzet van de landbouwproductie in ons land zich afgezien van de jaarlijkse schommelingen nominaal handhaven, terwijl er zich in de jaren '80 nog een duidelijke vooruitgang aftekende. In reële termen uitgedrukt - rekening houdend met de inflatie - is er evenwel een duidelijk dalende tendens merkbaar met een gemiddelde jaarlijkse vermindering van 1,8 procent. Dergelijke tendens is ook merkbaar voor de reële evolutie van het netto inkomen per arbeidseenheid.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek