nieuws

"Prijsstijgingen op de tarwemarkt zijn niet duurzaam"

nieuws
De tarwenoteringen op de termijnmarkt in Parijs zijn begin deze week gedaald en ook de termijnmarkt in Chicago startte met lagere noteringen. Analisten van de Deutsche Bank grijpen de terugval aan om erop te wijzen dat speculanten de koersstijging verzilveren en de prijshausse om diverse redenen niet duurzaam is.
10 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

De tarwenoteringen op de termijnmarkt in Parijs zijn begin deze week gedaald en ook de termijnmarkt in Chicago startte met lagere noteringen. Analisten van de Deutsche Bank grijpen de terugval aan om erop te wijzen dat de prijshausse niet duurzaam is. Zij baseren zich op hoge wereldvoorraden, een verspreide tarweproductie, oogsten die versneld op de markt worden gebracht en speculanten die de koersstijging verzilveren.

In Parijs zakte het novembercontract eventjes naar ruim 205 euro per ton. Vorige week donderdag sloot dit contract nog af op 223,5 euro. Speculanten namen winst nadat de tarweprijs vorige vrijdag het hoogste peil in twee jaar bereikte. De piek volgde na de aankondiging van Rusland dat het land een exportverbod voor graan invoert tot eind dit jaar.

De prijshausse is volgens analisten niet duurzaam. Alleen al het bericht dat de grootste landbouworganisatie van Rusland pleit om de invoering van het exportverbod met een maand uit te stellen, droeg bij tot een terugval van de prijs.

Bovendien liggen de tarwevoorraden van de VS en de rest van de wereld op een relatief hoog peil, zeggen analisten van Deutsche Bank. "Volgens de jongste schattingen van het Amerikaans landbouwministerie USDA houdt de VS op het einde van 2010 een tarwevoorraad van 60 procent van hun jaarlijks verbruik over". Ook andere overheden trokken lessen uit de voedselcrisis in 2008 en verhoogden hun voorraden.

Van alle zachte grondstoffen is de productie van tarwe het meest verspreid over de wereld. De grootste drie tarwe-uitvoerders hebben een marktaandeel van 49 procent, terwijl dat 94 procent bedraagt voor koolzaad. "Dat maakt dat de impact van het Russisch exportverbod vrij beperkt is", zegt Deutsche Bank.

Zowel op de korte als op de lange termijn kunnen landbouwers hun productie nog opdrijven. Verenigingen zoals de Canadian Wheat Board moedigen tarweboeren aan te profiteren van de prijzenrally en hun oogsten versneld op de markt te brengen. Daarnaast verwachten handelaars dat de hoge prijzen landbouwers motiveren om volgend seizoen meer tarwe te zaaien.

De extreme prijsstijging voor tarwe is in de hand gewerkt door speculatief ingestelde beleggers die van de slechte weersomstandigheden en moeilijke oogst een graantje wilden meepikken. Maar die beleggers kunnen volgens Deutsche Bank even snel beslissen om de koerstijging te verzilveren en op een daling te speculeren.

Uit de jongste gegevens van CFTC, de Amerikaanse commissie die waakt over de grondstoffenhandel, blijkt dat beleggers vorige week hun gokjes op een verdere prijsstijging van tarwe met 5,3 procent optrokken. Dat is de kleinste stijging in een maand, wat er op zou kunnen wijzen dat de prijshausse op zijn laatste benen loopt.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek