header.home link

Prijs landbouwgrond stijgt minder snel dan in de afgelopen jaren

1 augustus 2022

In de eerste helft van 2022 steeg de gemiddelde prijs per hectare van een landbouwgrond in Vlaanderen met 1,5 procent. In Wallonië was er een prijsdaling. Dat blijkt uit de nieuwe Landbouwbarometer van de Federatie van het Notariaat.

Lees meer over:

De afgelopen jaren zat de gemiddelde prijs per hectare van een landbouwgrond stevig in de lift In Vlaanderen steeg de prijs met +1,5 procent naar een gemiddelde van 63.105 euro per hectare. In Wallonië daalde de prijs met -1,4 procent naar een gemiddelde van 37.011 euro per hectare.

Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: "Net zoals bij andere soorten vastgoed lijkt de periode van forse prijsstijgingen voorlopig achter de rug. De oorlog in Oekraïne zorgt ook in de landbouw voor onzekerheid, waardoor de markt van de landbouwgronden wat afkoelt.”

Een landbouwgrond in Wallonië kostte in de eerste helft van 2022 gemiddeld 26.000 euro minder dan in Vlaanderen. Het prijsverschil tussen Vlaanderen en Wallonië nam de afgelopen jaren alsmaar toe. Zo bedroeg het prijsverschil in 2017 gemiddeld 20.728 euro.

0

Prijs landbouwgrond Vlaanderen

0

Prijs landbouwgrond Wallonië

Prijsevolutie op 5 jaar tijd

In de periode 2017-2022 steeg de gemiddelde prijs per hectare van een landbouwgrond in ons land met 23,1 procent. Rekening houdend met een inflatie van 15,6 procent ging het om een reële prijsstijging van 7,5 procent. In Vlaanderen bedroeg de prijsstijging voor inflatie in dezelfde periode 23,9 procent. In Wallonië ging het om 22,5 procent.

Landbouwgrond was in de eerste zes maanden van 2022 het duurst in de provincies Antwerpen (67.372 euro per hectare) en West-Vlaanderen (77.318 euro). Opvallend: in Limburg steeg de gemiddelde prijs per hectare met 11,8 procent. In Antwerpen daalde de prijs met 5,4 procent. Wellicht een tegenreactie na de forse prijsstijging van vorig jaar (+13%) .

In Wallonië was Luik in de eerste helft van 2022 de goedkoopste provincie met een gemiddelde prijs van net geen 35.000 euro per hectare. Luxemburg was de duurste provincie: de gemiddelde prijs klokte er af op 39.396 euro per hectare. In Henegouwen, Luik en Luxemburg zat de gemiddelde prijs lichtjes in de lift. In Namen en vooral in Waals-Brabant daalde de prijs in vergelijking met het jaargemiddelde van 2021.

De periode van forse prijsstijgingen lijkt voorlopig achter de rug. De oorlog in Oekraïne zorgt ook in de landbouw voor onzekerheid, waardoor de markt van de landbouwgronden wat afkoelt

Bart Van Opstal - Federatie van het Notariaat

Oppervlakte

In de eerste zes maanden van 2022 bedroeg de gemiddelde oppervlakte van een perceel landbouwgrond in ons land 1,1 hectare. In vergelijking met 2021 werden percelen in België wat minder groot. In Vlaanderen bedroeg de gemiddelde oppervlakte 1,0 hectare, in Wallonië zijn ze met 1,3 hectare iets groter.

West-Vlaanderen was qua oppervlakte een atypische provincie: met een gemiddelde van 1,9 hectare waren landbouwgronden er een stuk groter dan in de rest van Vlaanderen en Wallonië. In de eerste zes maanden van 2022 werden West-Vlaamse percelen gemiddeld ook een stuk groter, we spreken dan over een gemiddelde stijging met 22 procent. De kleinste percelen lagen in Vlaams-Brabant (0,5 hectare) en Limburg (0,6 hectare).

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek