header.home link

Prijs “Digitalisering voor Ontwikkeling” gaat naar Malinees digitaal landbouwproject

25 november 2022

Een project dat digitale diensten aanbiedt om het rendement in de landbouwsector in Mali te verhogen, heeft donderdagavond de prijs 'Digitalisering voor Ontwikkeling' gewonnen. De prijs, afgekort D4D, is een initiatief van het Afrikamuseum in Tervuren en het Directoraat-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp. In twee andere categorieën vielen bijkomende projecten in de prijzen.

Lees meer over:
landbouwafrika

Het Malinese winnende project kreeg zijn erkenning in de 'iStandOut'-categorie, die het beste succesverhaal binnen digitalisering en ontwikkeling bekroont. Het project is van de hand van enkele start-ups, die digitale oplossingen voorstellen om de stroom van landbouwproducten naar groeiende markten te verbeteren. Ook het rendement van de landbouwproductie wordt verhoogd dankzij de oplossingen. Het project krijgt de prijs omdat het de sociale en lokale context van de regio sterk mee in rekening brengt.

De prijs in de categorie 'iStartup', die innovatieve ideeën beloont, ging naar een project in Oeganda en de Democratische Republiek Congo, dat de strijd tegen schistosomiasis opvoert dankzij technologie. De gebruikte applicatie zou het tijdrovende werk van experten rond dataverzameling over slakken die parasieten verspreiden, vervangen.

De publieksprijs 'iChoose' ging tot slot naar een model, waaraan onder meer Rode Kruis Vlaanderen meewerkte, waarbij het makkelijker wordt om donaties aan ontwikkelingslanden te geven bij noodsituaties. Zo kan hulp sneller en gerichter ingezet worden bij rampen als orkanen, overstromingen, droogtes of aardbevingen.

De D4D-erkenning wordt elke twee jaar uitgereikt. De winnaar in de 'iStandOut'-categorie krijgt 10.000 euro om het project verder te zetten. De 'iStartUp'-winnaar ontvangt 25.000 euro om het idee verder vorm te geven, en de publieksprijs komt met een geldsom van 5.000 euro.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek