Politie drijft actievoerders uit historische hoeves

Actievoerders van Doel 2020 drongen dinsdagmiddag binnen in twee historische hoeves aan Oud Arenberg in Kieldrecht. De twee boerderijen worden met sloping bedreigd omdat ze aan de rand liggen van een natuurgebied dat aangelegd werd om vernietigde natuurwaarden in Doel te compenseren. In de avond werden de actievoerders verdreven door de politie. Die kwam ter plaatse met drie combi's en een bulldozer.
13 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Actievoerders van Doel 2020 drongen dinsdagmiddag binnen in twee historische hoeves aan Oud Arenberg in Kieldrecht. De twee boerderijen worden met sloping bedreigd omdat ze aan de rand liggen van een natuurgebied dat aangelegd werd om vernietigde natuurwaarden in Doel te compenseren. In de avond werden de actievoerders verdreven door de politie. Die kwam ter plaatse met drie combi's en een bulldozer.
 

Volgens het actiecomité staan de boerderijen voor niemand in de weg en is afbraak zinloos. "Ik zie geen enkele gegronde reden waarom de hoeves moeten verdwijnen. Ze staan er al eeuwenlang en vormen juist een habitat voor zeldzame vogels. De afbraak heeft geen enkele meerwaarde", aldus Jan Creve van Doel 2020.

Dinsdagavond maakte de politie echter onverwacht een einde aan de bezetting, op een ogenblik dat die minimaal was. In opdracht van de Vlaamse overheid ging vrijdag al de eerste van drie historische hoeves in Oud Arenberg tegen de vlakte. Het ging om een negentiende-eeuwse open polderhoeve met woonhuis en schuur. Het eeuwenoude Hof Ter Walle staat hetzelfde lot te wachten. Het melkhuis en de schuur moeten verdwijnen, de achttiende-eeuwse woonst mag blijven staan.

Doel 2020 lanceert een oproep naar beleidsverantwoordelijken om de afbraak een halt toe te roepen. "Zelfs het gemeentebestuur van Beveren heeft de sloop van beide boerderijen negatief geadviseerd", klinkt het. Het actiecomité heeft al nieuwe acties aangekondigd.

Bron: Belga/Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek