header.home link

Polen en Hongarije binden strijd aan met voedselinflatie

13 januari 2022

De Poolse regering zet de btw op basisvoedsel met ingang van komende maand tijdelijk op nul, terwijl de Hongaarse overheid de prijs van een aantal basisproducten gaat bevriezen.

Lees meer over:

Naast basisvoedsel wordt ook het btw-tarief voor kunstmest en gas op nul gezet. Daarnaast verlaagt het land de btw op elektriciteit en brandstoffen voor verwarming de komende maanden. Zo moet de bevolking enigszins beschermd worden tegen de stijgende prijzen, zegt premier Mateusz Morawiecki. “We weten dat de inflatie door externe factoren is veroorzaakt, maar we moeten een antwoord vinden en de kosten dragen.”

Morawiecki’s nationalistische partij wijt de hoge inflatie in Polen aan de ‘dogmatische’ energietransitie die de Europese Unie doorvoert naar schonere vormen van energie en minder Russisch gas dat Europa bereikt. Morawiecki riep winkeliers op om de prijzen ook te verlagen. Hij vroeg Polen “uit te kijken” naar winkels die dat niet doen. De maatregelen, die 6 maanden van kracht blijven en omgerekend tot zo’n € 4,4 miljard zullen kosten.

Hongarije voert prijscontrole op voeding in

De Hongaarse overheid grijpt dan weer in bij de prijzen van de belangrijke levensmiddelen om de inflatie tegen te gaan. De regering van premier Viktor Orbán komt met een verlaging van de prijzen van suiker, tarwebloem, zonnebloemolie, varkensbeen, kippenborst en halfvolle melk. Die prijzen worden vanaf 1 februari in alle winkels verlaagd naar het niveau van half oktober, aldus Orbán in een verklaring.

Eerder kwam de Hongaarse regering ook al met limieten bij brandstof- en energieprijzen en een bevriezing van de hypotheekrente. De inflatie in Hongarije steeg in november naar 7,4 procent op jaarbasis, het hoogste niveau in vijftien jaar.

Bron: Food&Agribusiness

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek