nieuws

Pluk aardbeien in volle grond start dit weekend

nieuws
Dit weekend begint de pluk van de aardbeien uit volle grond. Het eerste stuk van het aardbeienseizoen zit er dus op. De aardbeien onder glas hebben we intussen al opgegeten, ook in de grote tunnels zijn ze aan hun laatste ronde bezig. "We zijn goed gestart", zegt Jos Craemers van Veiling Borgloon, de belangrijkste veiling voor aardbeien en bessen. "De laatste vijf jaar is onze aanplant van aardbeien wel met 30 à 40 procent gekrompen. Alleen de meest professionele telers blijven over".
23 mei 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:03
Dit weekend begint de pluk van de aardbeien uit volle grond. Het eerste stuk van het aardbeienseizoen zit er tegen dan op. De aardbeien onder glas hebben we intussen al opgegeten, ook in de grote tunnels zijn ze aan hun laatste ronde bezig. "We zijn goed gestart", zegt Jos Craemers van Veiling Borgloon, de belangrijkste veiling voor aardbeien en bessen.

"We zijn acht dagen later dan vorig jaar gestart met de aardbeienpluk, maar vorig jaar was dan ook uitzonderlijk vroeg. Dit jaar is alles normaal", legt Jos Craemers uit. Vorig jaar was het ook uitzonderlijk warm, waardoor er in het begin van het seizoen ook veel aardbeien waren. "Dit jaar zitten we aan de helft van de productie, we zijn nu eigenlijk pas goed begonnen”.

Tot Pinksteren waren de aardbeien duur, het gevolg van de vele aardbeien van vorig jaar. Toen werd in Noorwegen en Zweden en masse van onze aardbeien gegeten. “Ze hadden die liever dan de Spaanse of de Italiaanse en dit jaar wilden ze onze aardbeien opnieuw, met extreem hoge prijzen als gevolg”, weet Cramers. Maar sinds vorig weekend dalen de prijzen en deze week krijgt de teler ongeveer 1 euro per doosje. “Dat is weliswaar veilingprijs, geen winkelprijs. Ook in de winkels staan de aardbeien nu aan democratische prijzen. Het is dus echt het moment om aardbeien te eten”.

De Poolse plukkers zullen ook vanaf dit weekend naar de fruitstreek afzakken, want dan start de pluk van aardbeien uit volle grond. Die grond is weliswaar nog bedekt met plastic folie om zo meer warmte aan te trekken, maar doorgaans hebben die aardbeien meer smaak. Ook de aardbeien in tunnels groeien trouwens in de grond, maar als ze in fruitkringen over vollegrondaardbeien spreken, hebben ze het over de niet afgedekte soort.

Vorig jaar was financieel gezien geen goed jaar voor de aardbeienteler. "We hebben voor onze vollegrondsaardbeien veel concurrentie gehad vanuit Duitsland en Engeland. Veel telers hebben daarom de vollegrondteelt afgebouwd. Ofwel zijn ze er definitief mee gestopt, ofwel hebben ze geïnvesteerd in vroege of late oogsten. Want die brengen meer op. Die teelten zijn wel erg duur. De laatste vijf jaar is onze aanplant van aardbeien met 30 à 40 procent gekrompen. Alleen de meest professionele telers blijven over”.

Wat wel geweldig uitbreidt, zijn de teelten van bramen en frambozen. "We hebben dubbel zoveel frambozen als vorig jaar geveild en de productie van bramen is met 25 procent gestegen. Wij exporteren nu naar Engeland, Scandinavië en Rusland. In deze sector zit nog toekomst, maar het zijn wel erg dure teelten. Want alles gebeurt in tunnels of onder glas, niet in open lucht”.(GL)

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek