Pladijs verkozen tot 'Vis van het Jaar'
nieuwsDe visserijsector heeft samen met VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, de pladijs verkozen tot 'Vis van het Jaar'. "In aanvoer is pladijs de belangrijkste vissoort voor onze vissers, terwijl pladijs slechts door acht procent van de Belgische gezinnen gekocht wordt", verklaart VLAM. Pladijs is het ganse jaar door beschikbaar maar vanaf juni tot eind oktober is hij culinair op zijn best.
Door elk jaar een andere vis te kiezen, probeert deze actie de consument bewust te maken van het rijke visaanbod in België. Tijdens het jaar van zijn verkiezing wordt de 'Vis van het Jaar' op verschillende manieren gepromoot via radio, tv en magazines. VLAM heeft ook een receptenfolder samengesteld met lekkere pladijsgerechten. Die folder wordt gratis verdeeld in de visverkooppunten en spoort de consument aan eens een pladijsrecept uit te proberen in de keuken.
Dit jaar is het pladijsbestand op een historisch hoog niveau en krijgen onze vissers de toelating om circa 6.000 ton pladijs op te vissen. Dit is zowat 20 procent meer dan wat vorig jaar werd opgevist, "hoog tijd dus dat pladijs meer op het menu komt", aldus VLAM. Pladijs is op zijn lekkerst vanaf juni tot eind oktober wanneer de vis alle kansen heeft gekregen om zich voort te planten en het visvlees veel steviger van structuur en smakelijker wordt. Vanaf juni gaan de Belgische vissers ook selectief vissen op pladijs. De topaanvoer wordt in de zomermaanden gerealiseerd.
Beeld: VLAM