Pilootproject Arvesta: Veevoeder met 100% ‘ontbossingsvrije' soja

Arvesta, de marktleider in de Belgische veevoedersector, start een pilootproject met veevoeders bestaande uit soja(schroot) van volledig gescheiden en gegarandeerde ontbossingsvrije oorsprong. Het bedrijf zegt hiermee pionier te zijn in ons land en zet zo stappen richting de EU-deadline van 2025, dat stelt dat soja die ontbossing veroorzaakt niet meer op de Europese markt mag komen.

11 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 11 december 2023 17:49 Joris Rigo
Lees meer over:

Soja is een eiwitrijke boon die gebruikt wordt in krachtvoeder voor onder meer koeien, varkens en pluimvee. Veruit het grootste deel van de wereldproductie van soja komt uit Brazilië, de Verenigde Staten en Argentinië, waarbij Brazilië de grootste producent is. Om aan de stijgende vraag van soja te voldoen wordt op grote schaal ontbost, waaronder in het Amazonewoud. Een nieuwe Europese wetgeving stelt dat producten zoals koffie, cacao en ook soja die recente ontbossing veroorzaken vanaf 2025 niet meer op de Europese markt zullen mogen komen

Arvesta, een belangrijke toeleverancier voor land- en tuinbouwers, is ondertussen gestart met een pilootproject met veevoeders bestaande uit soja(schroot) met een oorsprong dat enerzijds “volledig gescheiden” is en anderzijds ook 100 procent zeker ontbossingsvrij is. Hierdoor kan het bedrijf beter garanderen dat er geen regenwoud gekapt werd voor de productie van hamburgers, eieren, yoghurt of kaas. Het bedrijf zou hiermee pionier zijn in ons land. "De volgende zes maanden zal Arvesta in totaal voor 12.000 ton sojaschroot gebruiken van ontbossingsvrije gebieden”, aldus Dirk Van Thielen, business unit director animal nutrition bij Arvesta. Tegen 2026 wil de marktleider in de Belgische veevoedersector uitsluitend nog met gecertificeerde soja(schroot) werken voor veevoeders.

‘Ontbossingsvrije' soja

Alle soja(schroot)producten in het krachtvoer van Arvesta zijn reeds gecertificeerd via het duurzaamheidscharter van de beroepsfederatie Belgian Feed Association (BFA). Hierbij wordt aan de wereldwijde normen voldaan voor een verantwoorde productie, verwerking en handel in soja(schroot). Maar bij het transport van soja kunnen verschillende ladingen samenkomen waardoor niet gegarandeerd kan worden dat de soja(schroot) die uiteindelijk in België aankomt, voldoet aan de aanvullende eisen en extra garanties. Om die reden kiest Arvesta in het pilootproject voor import van soja(schroot) van “gescheiden” oorsprong, voor meer duurzaamheidsgaranties.

Arvesta ziet zichzelf als een cruciale schakel in de verduurzaming van de hele voedselketen. “Bij Arvesta gaan we in gesprek met ketenpartners zoals melkerijen, slachthuizen en retailers over hoe we deze doelstellingen kunnen realiseren. Dit gebeurt telkens met respect voor het verdienmodel van onze landbouwers, die vandaag reeds produceren met de laagste CO2-voetafdruk ter wereld. ​Met dit pilootproject willen wij aan de hele keten de kans geven om de overstap te maken van ‘bijna helemaal zekere’ naar ‘geheel zekere’ ontbossingsvrije soja(schroot)”, aldus Arvesta.

Arvesta streeft enerzijds naar duurzame soja(schroot), maar anderzijds naar een methode om “op een verantwoorde manier de inzet van soja(schroot) te reduceren” door bijvoorbeeld te opteren om systematisch alternatieve eiwitbronnen zoals koolzaadschroot en erwten als grondstof in veevoeders te verwerken. Tot slot geeft Arvesta aan maximaal kringlopen te sluiten door reststromen of bijproducten uit de industrie zoals brouwerijen en koekjesfabrieken te gebruiken in dierenvoeders. 

Proxani

“Wij geloven rotsvast in de toekomst van onze landbouwsector die één van de duurzaamste ter wereld is”, klinkt het bij Arvesta. En dat bewijst het bedrijf door te investeren in een nieuw merknaam: Proxani. "Proxani vervangt de merknaam 'ForFarmers België' en de merknaam' Dumoulin'", aldus Arvesta. "Proxani ​ vat de ambitie van Arvesta samen. Wij zijn hier voor de lange termijn. ​We investeren en geloven in de mooie landbouwsector die we hier hebben. Met ons nieuw merk en haar sterke voederconcepten, inclusief gespecialiseerd voederadvies, bouwen wij mee aan een rendabele en duurzame veehouderij van de toekomst."

Brazilië wil landbouwareaal met 60 procent uitbreiden “zonder ook maar één boom te vellen”
Uitgelicht
Brazilië heeft een plan klaar om het landbouwareaal met 60 procent te vergroten, “zonder daarbij één boom te kappen”. Dat kondigde Braziliaans president Luiz Inácio Lula da Si...
30 november 2023 Lees meer

Bron: Arvesta

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek