Pharma-Planta ontwikkelt medicijnen uit GGO-gewassen

Het Vlaams Interuniversitair Instituut voor de Biotechnologie en de universiteit van Louvain-la-Neuve zijn de Belgische instellingen die deel uitmaken van het pas opgericht internationaal consortium Pharma-Planta. Dat wil binnen afzienbare tijd geneesmiddelen ontwikkelen uit genetisch gemodificeerde planten. Dat staat vrijdag te lezen in Het Laatste Nieuws.
20 augustus 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Het Vlaams Interuniversitair Instituut voor de Biotechnologie en de universiteit van Louvain-la-Neuve zijn de Belgische instellingen die deel uitmaken van het pas opgericht internationaal consortium Pharma-Planta. Dat wil binnen afzienbare tijd geneesmiddelen ontwikkelen uit genetisch gemodificeerde planten.

Voor de aanmaak van antilichamen en vaccins zijn eiwitten nodig. De voorbije decennia werden die eiwitten gekweekt in bacteriën of gisten. "Dat bleek telkens een dure hightech-operatie", vertelt VIB-professor Ann Depicker. "Bovendien is de vraag naar eiwitten de voorbije jaren zo groot geworden, dat er naar een nieuwe en goedkopere manier gezocht werd om ze te kweken".

Om eiwitten in planten te kweken, moeten die eerst genetisch gewijzigd worden. Eens dat gebeurd is, kan men aan 'molecular farming' gaan doen. "Dat betekent dat men die planten massaal gaat telen, niet voor de eetbare bestanddelen, maar wél voor de eiwitten die erin groeien", legt Depicker uit. "Helaas voor Pharma-Planta is het wantrouwen tegenover genetische manipulatie vooral in Europa erg groot. Al besloot de Commissie om het Pharma-Planta-project toch vijf jaar te subsidiëren".

Binnen de twee jaar wil Pharma-Planta een geneesmiddel kunnen aanmaken dat het hiv-virus kan voorkomen of verhinderen. "Alleen aan de lagere prijs zal de patiënt merken dat het geneesmiddel gemaakt is van eiwitten uit planten", zegt Depicker. Daarnaast wil Pharma-Planta nagaan of er nog meer toepassingen mogelijk zijn, zoals eetbare vaccins die in bananen of appels zitten. "We moeten er wel over waken dat we de apotheek niet gaan verwarren met het groenten- en fruitkraam", waarschuwt Depicker. "Er moet een duidelijk onderscheid blijven bestaan tussen voedsel en medicijnen".

Meer informatie: Pharma-Planta Consortium

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek