PFAS in grondwater in Antwerpen-Noord: "Water niet gebruiken voor dieren of groentetuin"

Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) adviseert om in een zone van 500 meter rond het Lobroekdok in Antwerpen-Noord voorlopig geen grondwater meer te gebruiken als drinkwater, voor dieren of om de groentetuin mee te besproeien. Dat meldt Vlaams PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken. In een werfzone aan het dok is een PFAS-verontreiniging van het grondwater vastgesteld. In bodemstalen werden dan weer enkel "geruststellende waarden" vastgesteld.

31 januari 2022  – Laatst bijgewerkt om 31 januari 2022 18:08
Lees meer over:

De metingen aan het Lobroekdok gebeurden in de aanloop naar de Oosterweelwerken aan het nabije viaduct van Merksem, dat binnen enkele jaren plaats moet maken voor een tunnel onder het Albertkanaal. Er gebeurden zowel metingen in slib, bodem als grondwater in de omgeving. In het slib en het grondwater werden hoge concentraties PFAS vastgesteld, in de bodem niet.

Er volgde overleg met onder meer AZG en OVAM en daaruit is volgens Vrancken gebleken dat "de risico's voor de volksgezondheid minimaal zijn", maar dat AZG niettemin adviseert om in een zone van 500 meter rond het Lobroekdok geen grondwater te gebruiken voor menselijk of dierlijk gebruik of om groenten te besproeien. Onder meer delen van de Slachthuiswijk, de buurt rond het Sportpaleis en de wijk Dam liggen in de zone in kwestie. 

Vrancken wijst er wel op dat er in het gebied alleen grondwatervergunningen zijn voor industrieel gebruik en niet voor voedselverwerkende industrie. "De kans dat grondwater hier voor humane consumptie wordt gebruikt, is daarom eerder beperkt", klinkt het. "Dit water gebruiken als drinkwater, of voor het bereiden van bijvoorbeeld koffie of ijsblokjes, wordt absoluut afgeraden."

Hetzelfde geldt volgens AZG voor het vullen van een zwembad, het besproeien van groenten en het water geven aan dieren. Het water is wel eventueel nog bruikbaar voor "laagwaardige toepassingen" zoals de auto wassen, het toilet doorspoelen, de oprit afspuiten en sierplanten water geven.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek