Paul Magnette vraagt Commissievoorzitster om af te zien van Mercosur-akkoord

De Europese Unie moet afzien van het Mercosur-vrijhandelsakkoord met Latijns-Amerika zoals het nu op tafel ligt en resoluut gaan voor rechtvaardige handel. Dat zeggen PS-voorzitter Paul Magnette, de Franse oud-minister van Milieu Nicolas Hulot en het Franse Europarlementslid Raphaël Glucksmann in een brief gericht aan Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen. Ondertussen dreigen een veertigtal multinationals met een boycot van Braziliaanse landbouwgoederen als het land de ontbossing niet stopt.

6 mei 2021  – Laatst bijgewerkt om 6 mei 2021 16:47
Lees meer over:
cerrado-goias-brazilie-ontbossing-mercosur-1280

De Europese Commissie en het handelsblok Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay onderhandelden jaren over een vrijhandelsakkoord. Dat EU-Mercosur-akkoord werd in 2019 afgeklopt, maar moet nog goedgekeurd worden door alle lidstaten in de Europese Raad. Maar in verschillende EU-landen klinkt de kritiek steeds luider. Het akkoord zou niet aangepast zijn aan de huidige ecologische en sociale standaarden, net omdat er zo lang over werd onderhandeld. Onder meer de groenen verzetten zich daarom tegen de tekst in zijn huidige vorm.

Ook PS-voorzitter Paul Magnette liet eerder al zijn ongenoegen blijken. Hij richtte nu samen met twee Franse politici - oud-minister Nicolas Hulot en Europarlementslid Raphaël Glucksmann - een brief aan de voorzitster van de Europese Commissie. "We zijn in geen geval tegen handel, en ook niet tegen de onderhandeling van een handelsakkoord, maar we denken dat we de Europese commerciële politiek ten dienste moeten stellen van de ecologische transitie en de sociale rechtvaardigheid", staat te lezen in de brief, die Belga kon inkijken.

Concreet vraagt het drietal onder meer dat de Europese Unie dezelfde Europese productiestandaarden eist voor alle voedingsproducten die de interne markt binnen komen. Anders dreigen Europese vleesproducenten op de eigen markt overspoeld te worden door Braziliaanse concurrenten, die produceren aan heel andere normen, klinkt het. Magnette en co. vragen ook aandacht voor duurzaamheid. Zo zou de daling van douanerechten bijvoorbeeld afhankelijk gemaakt kunnen worden van engagementen op vlak van uitstootreductie.

Het dossier zit momenteel geblokkeerd in het parlement en in meerdere lidstaten, maar mogelijk onderneemt de Commissie samen met het Portugees voorzitterschap van de Raad de komende maanden een poging om het vlot te trekken. Zo zou er onder meer overwogen worden om een bijkomend protocol vast te hangen aan het verdrag. Maar ook de splitsing van de tekst in een politiek deel en een handelsluik zou een optie zijn. Daardoor zouden de handelsafspraken niet meer unaniem door alle lidstaten goedgekeurd moeten worden. Dat laatste is alvast "onaanvaardbaar", vindt Magnette.

Europese multinationals zetten druk op Brazilië om ontbossingswet

Een veertigtal supermarkten en voedingsbedrijven, waaronder het Belgisch-Nederlandse Ahold Delhaize, het Duitse Aldi en Lidl, het Britse Marks & Spencer en Tesco, of het Zwitserse Migros, dreigen ermee om landbouwproducten uit Brazilië te boycotten uit bezorgdheid over de verdere ontbossing van het Amazonewoud. In een open brief woensdag verwijzen ze naar een recent wetsvoorstel waarin de private bezetting van publieke gronden zou worden gelegaliseerd. "Dit vormt een nooit geziene bedreiging voor het Amazonewoud, klinkt het.

De brief is gericht aan het Braziliaanse parlement en is gestuurd in reactie op een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om van illegaal ontboste gebieden legale landbouwgrond te maken. "De laatste jaren hebben wij veel bosbranden en een hoge mate van ontbossing gezien in Brazilië", zo schrijven de bedrijven. Tegelijkertijd zou Brazilië te weinig doen om deze problemen te verminderen.

De ondertekenaars benadrukken dat zij de Amazone als vitaal onderdeel van de planeet zien. Sterke wetgeving en controle in Brazilië zou volgens de bedrijven hun vertrouwen sterken dat zij samenwerken met een land dat dezelfde normen en waarden heeft als zij. De multinationals schrijven graag te willen samenwerken met Braziliaanse partners, maar dat zij deze samenwerking gaan heroverwegen als het land niet genoeg wil doen om belangrijke ecosystemen te beschermen.

Een boycot zou Brazilië pijn doen, want het land is de grootste individuele exporteur van landbouwproducten naar de Europese Unie, voor maar liefst 25 miljard dollar in 2020. Het gaat onder meer om rundvlees, sojabonen en koffie.

Onder de huidige Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, zijn ontbossing en bosbranden in het Amazonegebied toegenomen. Tussen augustus 2019 en juli 2020 is ontbossing met 9,5 procent toegenomen ten opzichte van de 12 maanden ervoor, zo blijkt uit satellietgegevens. Daarmee werd 8.426 vierkante kilometer woud vernield. Bolsonaro beloofde in april aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden dat de illegale ontbossing in het Amazonegebied beëindigd moet zijn in 2030.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek