Parijs onderhandelt met andere landen over visquota

De Franse minister van Landbouw en Visserij, Michel Barnier, heeft donderdag gezegd dat hij met andere landen onderhandelt om een verhoging van de vangstquota te verkrijgen. Intussen hebben de vissers in het noorden van Frankrijk beslist om de blokkade op te heffen van de havens van Boulogne-sur-Mer, Calais en Duinkerke.
16 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De Franse minister van Landbouw en Visserij, Michel Barnier, heeft donderdag gezegd dat hij met andere landen onderhandelt om een verhoging van de vangstquota te verkrijgen. Intussen hebben de vissers in het noorden van Frankrijk beslist om de blokkade op te heffen van de havens van Boulogne-sur-Mer, Calais en Duinkerke.

Barnier zei tegen RTL-radio dat hij met andere Europese landen praat over een ruil van quota's zodat de Franse vissers meer tong zouden kunnen vangen zonder de door de Europese Unie opgelegde beperkingen te overtreden. De minister zei vorig jaar al, 400 ton tong extra in de wacht te hebben gesleept na onderhandelingen met andere landen. 

Bovendien heeft Barnier volgens een mededeling van het Franse ministerie van Landbouw woensdag na urenlange onderhandelingen vier miljoen euro steun en kredietgaranties ter waarde van 50 miljoen euro toegezegd. Na beraadslaging bleken de vissers bereid om de havens te deblokkeren. 

"Wij gaan met onze protestbeweging door om aan te tonen dat we gemobiliseerd zijn, maar we zullen onze manier van actievoeren wel wijzigen", zei Bruno Dachicourt van de vakbond CFTC, die sterk staat in de visserijsector. Onder die andere vorm van actievoeren valt het voortzetten van de blokkade van de fabriek voor het maken van afgeleide visproducten in Boulogne-sur-Mer, aldus de vakbondsman.

Volgens woordvoerster Nathalie Charbonneau van eurocommissaris Joe Borg zal de Commissie onderzoeken of het plan van de Franse visserijminister Michel Barnier om de Franse vissers vier miljoen euro te geven, strookt met de Europese regelgeving. "Ik wil er gewoon aan herinneren dat operationele hulp niet toegestaan is. Daarentegen is er wel hulp mogelijk in het kader van het Europese Visserijfonds. We zullen dus moeten kijken om welk type steun het gaat".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek