Overvloedige regenval doet landbouw opgelucht adem halen, maar er is veel in te halen

De overvloedige regenval van de afgelopen dagen komt als geroepen voor de land- en tuinbouwers. Vooral melkveehouders zijn tevreden want de neerslag levert mogelijk nog een extra snede gras op. Alhoewel andere teelten veelal zijn uitgegroeid en de opbrengst niet zal toenemen, kan de regen bijvoorbeeld nog het rooien vergemakkelijken. Ook de vanggewassen kennen een betere start. Critici wijzen op het feit dat de neerslag de schade van het voorbije jaar nog lang niet heeft teniet gedaan. “We hebben nog 200 mm te kort.”

16 september 2022  – Laatst bijgewerkt om 18 september 2022 19:10
Lees meer over:
regenwatergrondwaterdroogtegras-µ&é!à

De nodige foto’s van pluviometers rouleerden de voorbije dagen op social media. “Nu al 33 liter”, luidt het enthousiaste onderschrift bij een foto. “Het werd ook tijd. De landbouw stond te springen om regen”, becommentarieert Gert Van de Ven van Landbouwcentrum voor Voedergewassen in Geel. De onderzoeker geeft dat er de afgelopen dagen zo’n 40 liter is gevallen.

Melkveehouders hebben in het bijzonder reden tot juichen. Door de droogte dreigden zij maar op 3 à 4 sneden gras te eindigen, tegenover de 5 à 6 die normaal kunnen gemaaid worden. “Met een beetje geluk kan er nog een snede gemaaid worden, hoewel het gras niet zo snel meer groeit”, vertelt Van de Ven die gelijk een nuance aanbrengt. “De schade van de droogte kan niet meer teniet gedaan worden. Er is een zomersnede gras van tussen gevallen. En daarbij staat het grondwater op een erbarmelijk laag niveau.” Hij geeft aan dat er jaarlijks zo’n 700-800 liter water valt in Vlaanderen. “En momenteel zitten we op zo’n 150 à 200 liter achter de normale hoerveelheid. Het lijkt me sterk dat we 700 liter gaan halen.”

pluviometers

Makkelijker rooien na regen

Anders dan het gras zullen hebben bijvoorbeeld bieten en aardappels weinig profijt van de regenval hebben als het gaat om extra groei. Toch komt het hemelwater ook voor de telers van deze gewassen als een geschenk uit de hemel. “En dan vooral voor de rooicampagne. Doordat de bovenlaag natter is, is het veel makkelijker om te rooien”, vertelt Erwin Boonen, directeur landbouwgrondstoffen bij de Tiense Suikerraffinaderij.

Boonen geeft aan dat de bieten er ondanks de droogte goed voor staan en dat het met de Vlaamse concurrentiepositie ook wel goed lijkt te zitten. “Bieten hebben een lang wortelgestel en kunnen daardoor onder droge omstandigheden toch aan water geraken. Daarnaast hebben we in juni toch nog een beetje regen gehad. Daardoor zijn we hier qua opbrengst in het voordeel ten opzichte van andere regio’s waar er minder regen viel in juni.”

De grootste meerwaarde van de regenval laat zich misschien wel volgend jaar voelen. “De vanggewassen die na de maïs gezet worden, hebben nu een goede startbasis”, vertelt Van de Ven. “Dat vergroot de kans op een goede eerste snede volgend voorjaar.” De wetenschapper waarschuwde enkele weken geleden nog voor een gebrek  aan veevoergewassen bij aanhoudende droogte. “Met 3, 4 snedes gras leggen de veehouders geen grote voorraad aan. Als dan ook de opbrengst van de groenbemesters volgend jaar tegenvalt, zouden er best wel eens problemen kunnen ontstaan in de ruwvoervoorziening.”

Minder ruwvoer door droogte leidt tot minder vee

Dat de ruwvoervoorziening door droogte in het gedrang kan komen, bleek deze zomer in de Verenigde Staten. Door de gebrekkige regenval en ruwvoerproductie moesten boeren duur voer bijkopen en kwam de rentabiliteit sterk onder druk. Hierdoor zijn veel dieren voortijdig afgevoerd. “Deze situatie heeft zich ook in Frankrijk voorgedaan”, vertelt Blonde d'Aquitaine-veehouder Luc De Bel uit Aalter die vaak dieren gaat halen in Zuid-Frankrijk. “Met het oog op de voervoorraad en een gebrek aan ruwvoer zijn er dieren weggedaan.”

Hakselcampagne bereikt in sommige gebieden al piek
Uitgelicht
Nu de hakselcampagne van maïs al volop gestart is, wordt duidelijk dat de opbrengsten en de kwaliteit zeer wisselend zijn. In Oost- en West-Vlaanderen had het gewas meer te li...
31 augustus 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek