Hakselcampagne bereikt in sommige gebieden al piek

Nu de hakselcampagne van maïs al volop gestart is, wordt duidelijk dat de opbrengsten en de kwaliteit zeer wisselend zijn. In Oost- en West-Vlaanderen had het gewas meer te lijden onder de droogte tijdens het groeiseizoen, terwijl in de Kempen de afrijping zeer snel verloopt. Bij te droge maïs of noodrijpe maïs kan de bewaring verstoord worden. Door het gebrek aan regen blijft ook de groei van gras sterk achter. “Als we niet snel een beetje regen krijgen, kan de ruwvoervoorziening voor volgend jaar zelfs in gevaar komen”, waarschuwt het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV).  

31 augustus 2022  – Laatst bijgewerkt om 1 september 2022 10:08
Lees meer over:

Het nieuwe normaal?

In Texas brengen rundveehouders hun vleeskoeien vervroegd naar het slachthuis wegens een gebrek aan ruwvoer. Zo ver is het in Vlaanderen nog niet, maar dit kan volgend jaar niet helemaal uitgesloten worden. “We hebben dringend regen nodig”, stelt Gert Van de Ven van Landbouwcentrum voor Voedergewassen in Geel. Door het gebrek aan regen groeit het gras niet en dreigen sommige boeren dit jaar op drie à vier sneden te eindigen, tegenover de vijf à zes die normaal kunnen gemaaid worden. Van de Ven benadrukt dat behoorlijke regenval in de verdere loop van het jaar verlichting kan brengen.

Door de droogte en het warme weer is ook de teelt van mas veel sneller verlopen dan traditioneel. Waar in het verleden rond 20 september wordt gestart, zijn dit jaar de eerste hakselaars al tien dagen geleden uitgereden. “In sommige regio’s in bijvoorbeeld Noord-Limburg en Oost- en West-Vlaanderen ligt de hakselcampagne al op zijn piek”, stelt Van de Ven. Hij wijst erop dat er in 2016 en 2018 ook al zo vroeg werd gehakseld. “Het begint het nieuwe normaal te worden”, zegt hij over het oogstverloop.  

Snelle afrijping gevaar voor kwaliteit en bewaring

Zaaizaadfirma Limagrain wees deze week op social media al op de snelle afrijping van de maïs door het warme weer. Het waarschuwde boeren niet te lang te wachten met hakselen om zo de voedingswaarde niet in gevaar te laten komen. LCV heeft nog geen gegevens over de voedingswaarde, maar volgens Van de Ven is de maïs in de regio’s waar er wat meer neerslag viel van een redelijke kwaliteit. Door de snelle rijping is er volgens hem wel het gevaar van uitdroging. “De maïs gaat droger de kuil in en kan minder goed aangedrukt worden. Hierdoor kan er sneller broei optreden en dat kan de veehouder heel het seizoen met zich meedragen.”

In tegenstelling tot de Kempen is de maïs in anderen delen van Vlaanderen, zoals bijvoorbeeld in regio’s in Oost- en West-Vlaanderen, van slechtere kwaliteit. Dit alles heeft volgens LCV ook impact op de prijszetting. Door de oorlog in Oekraïne en de verstoorde graanmarkt, liggen de graanprijzen op een hoog niveau. Voor maïs wordt sinds vorig jaar veel betaald. “Als daar ook nog eens slechtere oogsten in de Vlaanderen bijkomen, kan de prijs verder stijgen”, aldus Van de Ven die prijzen van 3.000 euro per hectare heeft zien passeren. Normaal ligt deze prijs rond en de 1.100 à 1.200 euro.

Net zoals de dure energieprijzen, bezorgt ook de ruwvoervoorziening landbouwers de nodige kopzorgen. Van de Ven: “Voor extra sneden gras en voor de nazaai met gras van maïspercelen is het belangrijk dat er regen valt. Anders zouden er volgend jaar wel eens problemen kunnen ontstaan in de ruwvoervoerziening.”

Lonen slimme irrigatietechnieken bij de teelt van maïs?
Uitgelicht
Nu de effecten van de klimaatverandering steeds meer zichtbaar worden, is zuinig omgaan met water voor veel landbouwers een must. Omdat maïs een belangrijke teelt is voor Limb...
18 augustus 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek