nieuws

Overheid verdedigt crisisbeheer van vogelpest

nieuws
"We hebben al weken geleden strenge maatregelen genomen na de uitbraken van vogelpest in Nederland. Misschien konden we nog meer doen, ja. Maar hoever moet je gaan?", verdedigde minister van Volksgezondheid, Jef Tavernier, de aanpak van de overheid. "Met een sluiting van de grenzen hadden we het virus niet kunnen tegenhouden", is de overtuiging van Tavernier.
24 april 2003  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:53
Om het overwaaien van de vogelpest vanuit Nederland tegen te gaan, had men de grens beter moeten afsluiten. Dat zeiden zowel oppositiepartij CD&V als VLD na afloop van overleg op het kabinet-Tavernier. Zowel minister Tavernier als Piet Vanthemsche, gedelegeerd bestuurder van het Voedselagentschap verdedigden het overheidsbeleid. Een totale grensbarricade had volgens hen geen zoden aan de dijk gebracht.

Vertegenwoordigers van de verschillende Kamerfracties werden door Tavernier en Vanthemsche ingelicht over de stand van zaken in het vogelpestdossier. Ze kregen ook een uitvoerige chronologie. Niettegenstaande het parlement al ontbonden is in de aanloop naar de verkiezingen, wilde Tavernier de partijen toch op de hoogte brengen.

"We hebben een duidelijke uitleg gekregen. Maar ik vraag me toch af of de overheid niet strenger had kunnen optreden", zei Arnold Van Aperen, VLD-burgemeester van Hoogstraten, een gemeente die in de toezichtszone rond de haard in Malle ligt. "Tijdens de mond- en klauwzeercrisis hadden we alle 22 grensovergangen afgesloten met Nederland. Alleen de snelwegen bleven open, en die werden dan ook nog de klok rond streng bewaakt", klonk het. "Ik zou zo'n maatregel ook hier overwogen hebben, na de uitbraken bij onze noorderburen. Tja, nu heeft dat natuurlijk geen zin meer", aldus de VLD-er.

Ook oppositiepartij CD&V had gehoopt dat de overheid kordater was opgetreden, inclusief het sluiten en beter bewaken van grensovergangen. "Met goede intenties los je zo'n crisis niet op. De maatregelen die werden genomen hebben deels gefaald, want ook hier is het virus nu binnengedrongen", aldus Paul Tant, burgemeester van Kruishoutem.

CD&V blijft erbij dat er beter van bij het begin preventief geruimd was in een straal van 10 kilometer rond een besmettingshaard (in plaats van 3 kilometer). "En hopelijk gaat het nu snel regenen. Want het is niet uitgesloten dat het virus zich ook met stofdeeltjes verspreidt".

Luc Paque (cdH) vond het nieuws dat het virus zich via de lucht kan verspreiden, verontrustend. Hij benadrukte ook het belang van een grote waakzaamheid binnen de sector. De uitbreiding van het virus baart ook Bert Schoofs (Vlaams Blok) zorgen. "Het is duidelijk dat de zaak nog niet onder controle is", klonk het. Ook Ecolo/Agalev was op de bijeenkomst aanwezig. MR en PS hadden hun fractiesecretaris gestuurd. Van sp.a was er niemand aanwezig.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek