Overdracht vogelpest mens op mens lang niet zeker

Bij een vrouw in Thaïland is vogelpest vastgesteld. De vrouw wordt nog steeds in het hospitaal verpleegd. Ze heeft het virus H5N1 opgelopen, dat in Azië reeds het leven heeft gekost aan 28 mensen. De vrouw is de tante van een meisje van elf dat recent overleden is, kort na haar moeder en een jongen van dertien. Het staat echter nog niet vast of die drie overlijdens met de vogelpest te maken hebben.
26 september 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Bij een vrouw in Thaïland is vogelpest vastgesteld. Medici sluiten de besmetting van mens naar mens uit. De vrouw wordt nog steeds in het hospitaal verpleegd. Ze heeft het virus H5N1 opgelopen, dat in Azië reeds het leven heeft gekost aan 28 mensen.

De vrouw is de tante van een meisje van elf dat recent overleden is, kort na haar moeder en een jongen van dertien. Het staat echter nog niet vast of die drie overlijdens met de vogelpest te maken hebben. De drie gevallen hadden zich voorgedaan in de provincie Kamphaeng Phet, op 350 kilometer van Bangkok.

De WHO is toonde zich tijdens het weekend ongerust. Ze vreest dat het virus transformeert in een nog meer besmettelijke stam voor de mens en een epidemie veroorzaakt. Volgens Marc Van Ranst van de KULeuven is het afwachten. "Als deze ziekte van mens tot mens kan worden overgedragen, is dat natuurlijk een belangrijk nieuw feit", erkent de viroloog.

Maar het kan dus best zijn dat dit vals alarm is. "Ook vorig jaar werd gedacht dat de ziekte van mens tot mens overging. Ik denk dat we moeten wachten op de laboratoriumresultaten voor de Wereldgezondheidsorganisatie daar met meer zekerheid iets kanover zeggen", zegt Van Ranst.

Bron: VRTnieuws.net/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek