Opwarming aarde doet vissen krimpen

In enkele decennia tijd hebben de vissen in de Europese wateren de helft van hun lichaamsmassa verloren door de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een Franse studie.
23 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

In enkele decennia tijd hebben de vissen in de Europese wateren de helft van hun lichaamsmassa verloren door de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een studie van het Franse instituut voor het duurzaam beheer van water en bodem Cemagref die in de Verenigde Staten gepubliceerd werd.

De Franse vorsers onderzochten de vispopulaties in de Europese rivieren, de Noordzee en de Baltische Zee. Conclusie van de studie in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences is dat de verschillende vissoorten gemiddeld 50 procent van hun volume verloren hebben tijdens de afgelopen 20 tot 30 jaar.

De totale massa van de vissen in de Europese wateren daalde met 60 procent. Zo nemen de kleinere soorten proportioneel een belangrijkere plaats in de Europese wateren in. Volgens hoofdonderzoeker Martin Daufresne zijn de gevolgen van de 'krimp' "enorm".

De kleinste vissen leggen bijvoorbeeld minder eitjes en zijn ook een gemakkelijkere prooi voor hun natuurlijke vijanden, waaronder de mens. Dat brengt ernstige gevolgen voor de voedselketen en het ecosysteem met zich mee. Daufresne erkent dat ook de overbevissing een beïnvloedende factor is, maar de studie heeft aangetoond dat de temperatuur een "grote rol" speelt bij de krimp.

Meer informatie: Global warming benefits the small in aquatic ecosystems

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek