Oostendse visser test milieuvriendelijke SumWing uit

Drie Belgische boomkorvissers zijn onlangs overgeschakeld op de visserij met zogenaamde SumWings, een milieuvriendelijk vissersvaartuig. Ze konden daarvoor beroep doen op steun van de Stichting Duurzame Visserijontwikkeling. De Oostendse visser Johan Hennaert deed deze week met de O.231 Den Hoope zijn eerste testvaart met een SumWing.
4 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Drie Belgische boomkorvissers zijn onlangs overgeschakeld op de visserij met zogenaamde SumWings, een milieuvriendelijk vissersvaartuig. Ze konden daarvoor beroep doen op steun van de Stichting Duurzame Visserijontwikkeling. De Oostendse visser Johan Hennaert deed deze week met de O.231 Den Hoope zijn eerste testvaart met een SumWing, weet Het Laatste Nieuws.

De Vlaamse visserijvloot bestaat hoofdzakelijk uit boomkorvaartuigen. Voor een boomkornet hangen zware kettingen, die over de bodem slepen. Dat is schadelijk voor het mariene milieu, menen critici. Bovendien vreten dergelijke visserijboten heel wat energie, waardoor de rendabiliteit van de visserij in tijden van hoge energieprijzen onder zeer grote druk komt te staan.

"De SumWing is een zweefkor die amper de bodem raakt", vertelt Johan Hennaert. "In plaats van een zware metalen buis gebruiken we nu een vleugelvormig tuig, dat minder weerstand biedt in het water. Doordat er minder trekkracht nodig is, besparen we ook fors op brandstof". In Nederland is het systeem al ingeburgerd en daar blijkt volgens Hennaert dat deze methode een besparing van 10 à 15 procent op brandstof kan opleveren.

"Bovendien blijven de netten dankzij een soort 'speurneus' mooi in evenwicht bij het raken van de grond. Op die manier wordt de zeebodem minder omgewoeld. Bij de boomkorvisserij slepen de netten over de grond en doorploegen die de bodem tot op enkele centimeters diepte", aldus Hennaert.

Volgende maandag wil de visser echt van start gaan met zijn SumWing met een trip naar de Golf van Biskaje. De andere twee vaartuigen die het nieuwe systeem uitproberen zijn de Z.121 Deborah en de B.462 Vidar.

Meer informatie: SumWing

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek