header.home link

Oost-Vlaamse landbouwers stimuleren biodiversiteit

26 februari 2021

De negende editie van de groepsaankoop plantgoed, bloemenzaad en nestkasten van de Provincie Oost-Vlaanderen leverde dit jaar 255 bestellingen op. “Inheemse bomen, struiken, heggen en hagen zijn belangrijke landschapselementen en dragen bij aan een meer natuurlijke omgeving in de buurt van landbouwbedrijfsgebouwen”, reageert gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Landbouw en Plattelandsbeleid. “Via de groepsaankoop werden land- en tuinbouwers en imkers gestimuleerd om effectief aan te planten.”

Lees meer over:
bloeiende-akkerrand_ProvOost-Vlaanderen

Bloemenzaad wordt steeds vaker uitgezaaid aan de randen van akkers of in hoekjes die moeilijk bereikbaar zijn. Deze bloemrijke akkerranden zorgen voor meer biodiversiteit in het landbouwlandschap. Ze trekken insecten en vogels aan en dragen bij aan een betere bestuiving van gewassen en aan natuurlijke plaagbestrijding. “En ook voorbijgangers appreciëren kleur en variatie in het landschap”, zegt Oost-Vlaams gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Landbouw en Plattelandsbeleid.

0

22.225 stuks inheems plantgoed besteld

0

44 ha aan bloemenpracht op Oost-Vlaamse percelen en akkerranden ingezaaid

0

170 nestkasten voor boerenzwaluw, vleermuis, mus en steenuil geplaatst

Door nestkasten te plaatsen, creëren landbouwers extra nestgelegenheid en schuilplaatsen voor de steenuil, mus, boerenzwaluw en vleermuis, diersoorten die vaak te vinden zijn in de buurt van landbouwbedrijven. “Ze zorgen voor een natuurlijke bestrijding van insecten, maar vinden moeilijk onderdak in hedendaagse stallen en loodsen”, weet Leentje Grillaert. “Extra nestkasten zijn dus welkom. Bovendien zijn de nestkasten gemaakt door de studenten van Richtpunt Campus Eeklo en door DAC De Loft in Dendermonde.”

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Provincie Oost-Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek