Oost-Vlaams netwerk van bezoekboerderijen krijgt update

Sinds 1 september heeft de provincie Oost-Vlaanderen zijn netwerk voor bezoekboerderijen een facelift gegeven. De twee bestaande netwerken werden samengevoegd en gaan voortaan verder onder de naam ‘Beleef de boerderij’. Tegelijk zette de provincie ook een volledig kwaliteitsborgingssysteem op poten. “Naast coaching en advies aan de deelnemende landbouwbedrijven zetten we ook extra in op vorming en educatieve activiteiten”, zegt gedeputeerde van Landbouw en Platteland Leentje Grilaert (CD&V).

3 september 2020  – Laatste update 4 september 2020 10:23
Lees meer over:

Tot voor kort had Oost-Vlaanderen nog twee netwerken van bezoekboerderijen: Pierlepein en Beleef de boerderij. Sinds 1 september bestaat enkel het laatste netwerk nog waar alle Oost-Vlaamse landbouwbedrijven bij kunnen aansluiten. “Het is de bedoeling om via deze aanpassing nog meer in te zetten op belevingsvolle, kwaliteitsvolle en veilige educatieve boerderijbezoeken. Een reeks kwaliteitsrichtlijnen moet dat garanderen”, aldus de gedeputeerde. Een nieuw logo en nieuwe borden bij de deelnemende landbouwbedrijven geven die vernieuwing verder vorm.

Leentje Grillaert ziet de boerderij als een leerrijke omgeving. “Kinderen, jongeren en volwassenen ontdekken er waar hun voedsel vandaan komt. En in Oost-Vlaanderen maak je natuurlijk ook kennis met sierteeltbedrijven. Het netwerk wil dan ook het imago van de hedendaagse land- en tuinbouw versterken en boer en burger dichter bij elkaar brengen”, klinkt het.

Vandaag telt het Oost-Vlaamse netwerk 77 land- en tuinbouwbedrijven. Het gaat om een heel divers aanbod: maar liefst 13 verschillende land- en tuinbouwsectoren kunnen ontdekt worden. “Er is voor elk wat wils: van melkvee over groenten tot sierteelt en alpaca’s. Eén op vijf bedrijven produceert bovendien biologisch”, vertelt gedeputeerde Grillaert.

Nieuwe landbouwbedrijven die willen aansluiten bij het netwerk, stellen zich eerst kandidaat. Na een gunstig advies zijn ze aangesloten voor drie jaar. Nadien volgt een nieuwe aanvraag. “Op die manier houden we de vinger aan de pols bij de deelnemende bedrijven en kunnen we evalueren of er aan ons advies gevolg wordt gegeven en of de nodige opleidingen worden gevolgd”, zegt Didier Huygens, directeur Landbouw & Platteland.

De belangstelling bij land- en tuinbouwers om toe te treden tot het netwerk van bezoekboerderijen en -serres neemt de laatste jaren toe. Tegelijk ziet de provincie dat de professionalisering van de bezoekboerderijen groeit. “Dat is ook waar we op mikken met deze vernieuwing. De overtuigde land- en tuinbouwers stappen mee in dit verhaal en bieden klassen een kwaliteits- en belevingsvol educatief moment”, aldus de provincie.

Oost-Vlaamse klassen, die een bezoek brengen aan een bedrijf van het netwerk Beleef de boerderij, kunnen een subsidie van maximaal 50 euro per bezoek aanvragen bij de provincie. Vorig jaar ontdekten 11.800 leerlingen uit meer dan 425 klassen zo de hedendaagse land- en tuinbouw.

Bron: Eigen verslaggeving
Beeld: Provincie Oost-Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek