header.home link

Oost- en West-Vlaamse gouverneur aangesteld als intendant voor Rivierherstel Leie

19 november 2021

De gouverneurs van de provincie Oost- en West-Vlaanderen zijn gevraagd om de rol van intendant op te nemen voor het Seine-Scheldeproject ‘Rivierherstel Leie’. Zij moeten op zoek naar 500 hectare natte natuur rond de oevers van de Leie. Dat hebben Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) bekendgemaakt. Dat staat in de Krant van West-Vlaanderen.

Lees meer over:
image

Natuurluik gekoppeld aan binnenvaartproject

Het project Rivierherstel Leie maakt deel uit van een groter Europees project Seine-Schelde. Dit project omvat de uitbouw van een binnenvaartas die het Seine bekken met de Zeeschelde verbindt. Het project wil van de binnenvaart een volwaardig alternatief voor goederenvervoer op de weg maken. Dat moet resulteren in minder verkeersdrukte, meer veiligheid en een schoner milieu.

Aan dit grootschalige binnenvaartproject werd een natuurluik gekoppeld, zijnde het Rivierherstel Leie. De Leie tussen Wervik en Deinze is de voorbije decennia ten behoeve van de scheepvaart omgevormd van een meanderende rivier tot een recht kanaal. De bedoeling van het project Rivierherstel Leie is om de Leie, een historisch meanderende rivier in haar eer te herstellen en om de meersen langs de Leie ecologisch te ontwikkelen.

Niet geneigd te ruilen of verkopen

Maar dat natuurherstel rond de Leie loopt niet van een leien dakje. Meer dan 15 jaar nadat Vlaanderen had aangegeven 500 hectare natte natuur te moeten realiseren, komt er op dit moment slechts 7,6 hectare effectief in aanmerking. De Vlaamse overheid heeft wel iets meer dan 140 hectare gronden in eigendom in de regio, maar die liggen zodanig versnipperd dat er van natte natuur geen sprake kan zijn zonder al te grote impact op de omliggende private percelen.

Omdat de grondeigenaars en actieve landbouwers rond de Leie niet van plan lijken om hun gronden te verkopen of te ruilen, besliste de Vlaamse regering om een intendant aan te stellen om het vertrouwen te herwinnen en het draagvlak voor het rivierherstelplan te vergroten. Nu hebben minister Demir en Peeters bekendgemaakt dat Carina Van Cauter, gouverneur van Oost-Vlaanderen, en Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen die rol op zich zullen nemen.

Vanuit hun functie hebben de gouverneurs een coördinerende rol en kunnen zij de brugfiguur vormen die nodig is om het rivierherstel terug op de sporen te krijgen

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld)

Vertrouwen herstellen

“Vanuit hun functie als Vlaams ambtenaar hebben de gouverneurs een coördinerende rol en kunnen zij de brugfiguur vormen die nodig is om het rivierherstel terug op de sporen te krijgen”, zeggen de ministers. Begin december is een startvergadering gepland, waarna de gouverneurs hun taak onmiddellijk zullen aanvatten. Zij krijgen één jaar de tijd om in dialoog te gaan met de eigenaars en gebruikers van de gronden en met de landbouworganisaties om op zoek te gaan naar een oplossing.

“Ik ben tevreden met deze doorstart van dit dossier, om zo de bijkomende natte natuur effectief op korte termijn te realiseren”, stelt Lydia Peeters. Haar collega Zuhal Demir benadrukt dat het van cruciaal belang is dat er voldoende ruimte wordt gecreëerd voor water in Vlaanderen. “De klimaatverandering is er, zal niet zomaar verdwijnen en dus zijn dergelijke grote ingrepen zoals het hermeanderen van de Leie nodig om de extreme weerssituaties, zowel droogte als wateroverlast, de baas te kunnen”, meent de minister.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Seine Schelde Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek