header.home link

Oorlog in Oekraïne levert landbouwdivisie Bayer forse winsten op

12 mei 2022

De landbouwactiviteiten van Bayer groeiden fors in het eerste kwartaal van dit jaar. De ‘Crop Science’-divisie is grotendeels de motor achter de sterke kwartaalresultaten. Daar groeide de omzet met 21,6 procent tot 8,45 miljard euro. Hamstergedrag van landbouwbedrijven wereldwijd zou aan de basis liggen van de goede cijfers.

Tijdens de eerste drie maanden van 2022 boekte Bayer een omzet van 14,6 miljard euro, een stijging van 14 procent in vergelijking met een jaar eerder. De bedrijfswinst (ebitda) kwam zelfs 27,5 procent hoger uit en steeg tot 5,25 miljard euro. De nettowinst van het bedrijf steeg met 57,5 procent tot 3,3 miljard euro. “We hebben dit jaar een zeer succesvolle start gehad in 2022 met een uitstekende omzet- en winstgroei”, zegt voorzitter van de raad van bestuur Werner Baumann. “Vooral voor onze landbouwactiviteiten waren de winsten substantieel.”

De landbouwdivisie van Bayer bestaat zowel uit het onderdeel zaden als het onderdeel gewasbeschermingsmiddelen. Zowel prijsstijgingen als volumegroei zorgde voor een stijging van de omzet met ruim één vijfde. “In alle regio’s nam de omzet toe met dubbele cijfers”, zegt Baumann. De bedrijfswinst (ebitda) voor het landbouwsegment groeide met de helft en kwam op 3,7 miljard euro uit.

In een persbericht stelt Bayer dat de omzet en het resultaat van de groep niet negatief werden beïnvloed door de inval van Rusland in Oekraïne. “Zakelijk gezien behoren Rusland en Oekraïne niet tot de top tien van de belangrijkste landen voor het bedrijf. In totaal zijn beide landen goed voor ongeveer drie procent van de omzet”, staat te lezen in het persbericht.

Geen negatief effect dus van de oorlog in Oekraïne, maar volgens De Tijd zijn er wel positieve effecten waar te nemen. “De Russische inval in Oekraïne is voor een groot deel verantwoordelijk voor de puike cijfers”, schrijft journalist Bas Kurstjens. De krant stelt dat landbouwbedrijven in heel de wereld op grote schaal zaden hamsteren in de verwachting dat de oogst uit Oekraïne, traditioneel de graanschuur van Europa en een groot deel van de rest van de wereld, wel eens zou kunnen stilvallen.

Uitgelicht
Bayer heeft laten weten dat het alle leveringen aan Russische landbouwers voor het teeltseizoen 2023 laat afhangen van de vraag of het land “terugkeert naar een pad van intern...
16 maart 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek