Ook VS krijgt oog voor plattelandsbeleid

Niet alleen het Europees landbouwbeleid staat te veranderen, in 2012 loopt ook de huidige Farm Bill in de VS af. “De regering-Obama zet meer dan haar voorlopers in op een breed plattelandsbeleid, met aandacht voor streekproducten, biologische landbouw, hernieuwbare energie en groene diensten”, zegt het Nederlands landbouwministerie.
7 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Niet alleen het Europees landbouwbeleid staat te veranderen, in 2012 loopt ook de huidige Farm Bill in de Verenigde Staten af. “De regering-Obama zet meer dan haar voorlopers in op een breed plattelandsbeleid, met aandacht voor streekproducten, biologische landbouw, hernieuwbare energie en groene diensten”, zegt Frits Thissen van het Nederlands landbouwministerie.

Europese boeren hebben hun ogen gericht op 2013 wanneer een nieuw, hervormd gemeenschappelijk landbouwbeleid ingaat. De Europese Unie is echter niet de enige die het landbouwbeleid onder de loep neemt. Ook de Verenigde Staten doen dat: eind 2012 loopt de huidige Farm Bill af.

Dat heeft gevolgen voor de WTO-onderhandelingen en op die manier zullen ook Europese boeren de verandering van de Farm Bill gewaar worden. "Dat de VS hun landbouwbeleid gaan veranderen is wel zeker", aldus Frits Thissen, de huidige LNV-ambassadeur in Brussel en tot voor kort ook als raad van het Nederlands landbouwministerie (LNV) werkzaam in Washington.

“Net als veel Europese landen kampt de VS met een begrotingstekort en een oplopende staatsschuld. Dat geeft een prikkel om te bezuinigen op de landbouwuitgaven. Daarnaast moet er iets gebeuren in de zuivelsector”, verwacht Thissen. De prijzen zijn daar recent gehalveerd. Bovendien staan Amerikaanse banken eerder op de stoep als leningen niet kunnen worden afgelost.

De Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack wil daarom een commissie instellen, die een nieuw zuivelbeleid moet ontwerpen. "Die commissie komt er wel", denkt Thissen. Ook op andere vlakken ziet hij beweging onder het bewind van president Barack Obama. "Met name in het plattelandsbeleid groeien de EU en de VS meer naar elkaar toe", constateert Thissen.

De regering-Obama zet meer dan haar voorlopers in op een breed plattelandsbeleid, met aandacht voor streekproducten, biologische landbouw, hernieuwbare energie en groene diensten. "Voor een deel is dit ingegeven door de achterblijvende inkomens op het platteland. Maar het is voor Amerikanen heel vooruitstrevend”, aldus Thissen.

Hoewel de onderhandelingen omtrent een aanpassing van de Farm Bill op een haar na zijn geklaard - alleen katoen is nog een echt probleem, aldus Thissen - verwacht hij dit jaar nog geen akkoord. "November dit jaar zijn er namelijk weer verkiezingen, geen tijd dus voor impopulaire maatregelen".
 

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek