Ook Nederlandse lijst vanggewassen en winterteelten zorgt voor deining

Het Nederlandse ministerie van Landbouw heeft een nieuwe lijst met vanggewassen en winterteelten gepubliceerd. Dat past in het kader van het nieuwe mestbeleid, maar is niet naar de zin van de akkerbouwers.

24 oktober 2022  – Laatste update 24 oktober 2022 15:11
Lees meer over:

Landbouwminister Piet Adema (CU) gaf deze week al aan dat hij de lijsten met spoed zou publiceren om boeren zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen bieden. De gewaslijsten zijn nodig voor de inwerkingtreding van het nieuwe mestbeleid op 1 januari 2023.

In het nieuwe mestbeleid (het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn noemen ze dat in Nederland, nvdr) wordt gestimuleerd dat op zand- en de Limburgse lössgronden na de oogst een vanggewas wordt ingezaaid. De bedoeling van de vanggewassen is om de nitraten of stikstof die nog in de bodem zitten na de hoofdteelt vast te houden zodat ze niet naar het water kunnen uitspoelen. Ten laatste tegen 1 oktober moeten de vanggewassen zijn ingezaaid. Daarnaast zijn er gewassen die meer nutriënten opnemen in het najaar dan een vanggewas en weinig nutriënten achterlaten, het is die lijst met wintergewassen die nu voor reuring zorgt op sociale media.

Want de nieuwe lijst is niet naar de zin van de Zeelandse akkerbouwster Jolanda Nooijen, die ondertussen viraal ging met haar boze reactie. Nooijen teelt Chinese kool, bleekselderij en venkel. Die gewassen kan ze niet altijd tegen 1 oktober oogsten. Een absoluut verbod is er niet, als haar gewassen langer dan 1 oktober op het veld blijven wordt de bemestingsruimte voor het volgende jaar gewoon met 20 kilo stikstof verminderd. De akkerbouwster vreest nu dat de Nederlandse groententelers deze teelten niet meer rendabel zullen kunnen zaaien. “Ik ben pissed, volgend jaar moeten we bleekselder uit Spanje halen terwijl het daar nog te warm is om dat te telen. Wie bedenkt dit allemaal in Den Haag?”

In Nederland begint nu een publieke consultatie over de lijst, dat is zoals een openbaar onderzoek waarbij belanghebbenden hun bezwaren kunnen kenbaar maken. Minister ADema heeft al aangeven soepel met de termijnen om te gaan in 2023, omdat veel boeren niet tijdig konden anticiperen op de nieuwe regelgeving.

Bron: Nieuwe Oogst / Foodlog.nl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek