Ook in België tal van illegale praktijken bij broodfok

nieuws
In Het Belang van Limburg klappen drie anonieme getuigen die vroeger actief waren in de broodfok uit de biecht. “Niet alleen in Oost-Europa wordt gefraudeerd met de hondenkweek, ook in ons land gebeurt het. De meest malafide figuren uit de hondenhandel situeren zich in de Kempen. Veel fokkers hebben een verleden in de veehandel. Zij zijn overgestapt naar puppy’s omdat er meer geld mee te verdienen is en omdat de controles en bestraffing zo goed als onbestaande zijn”, klinkt het.
19 augustus 2014  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:27
Lees meer over:

In Het Belang van Limburg klappen drie anonieme getuigen die vroeger actief waren in de broodfok uit de biecht. “Niet alleen in Oost-Europa wordt gefraudeerd met de hondenkweek, ook in ons land gebeurt het. De meest malafide figuren uit de hondenhandel situeren zich in de Kempen. Veel fokkers hebben een verleden in de veehandel. Zij zijn overgestapt naar puppy’s omdat er meer geld mee te verdienen is en omdat de controles en bestraffing zo goed als onbestaande zijn”, klinkt het.

De krant heeft naar het schijnt maanden tijd en energie gestoken om insiders te vinden die details over de broodfok in ons land wilden prijsgeven. Uiteindelijk kon ze er drie strikken die anoniem wilden getuigen. Toch garandeert de krant dat hun onthullingen authentiek zijn en gestaafd kunnen worden met talloze documenten en gelekte e-mails. De gesprekken met de anonieme getuigen vonden telkens face-to-face plaats.

Uit die gesprekken blijkt dat illegale import uit het Oostblok één ding is, maar dat je via zwartfokkers in eigen land ook aan goedkope pups kan geraken. “Mensen met geldproblemen, zoals junkies of gokverslaafden, zijn gemakkelijk te overtuigen om enkele nesten te kweken. Of om op illegale pups te babysitten als er weer een controle is die op voorhand wordt getipt”, klinkt het. “Wie de achterpoortjes in de wetgeving gebruikt, kan er veel geld mee verdienen. Maar wie het crapuleus aanpakt, schept nog meer geld.”

Starten met illegale hondenkweek kan volgens de getuigen vrij eenvoudig. “Je hebt goedkope puppy’s nodig uit Oostblok-import of uit de zwartfok. Daarnaast ook paspoorten, chips en vaccinatie-stickers, waarmee op alle manieren kan gesjoemeld worden. Een dierenarts die mee in het schuitje zit, is een andere vereiste, net zoals een erkenningsnummer van de overheid. Maar dat laatste is helemaal een grap. Een voorlopig erkenningsnummer krijg je meteen en het duurt soms maanden vooraleer er een eerste controle komt. En loop je tegen de lamp, dan volgt er bijna nooit een sanctie. Alleen maar richtlijnen hoe je het beter kunt doen.”

Eén getuige noemt sommige ambtenaren bij de FOD Dierenwelzijn wel heel meegaand. “Dat is geen geheim. Sommige broodfokkers pochen ermee dat ze mensen hebben omgekocht. En dat ze daar foto’s van hebben om hen te chanteren als ze eens niet mee willen werken.” Ook zou er sprake zijn dat broodfokkers op voorhand getipt worden over controles. Daarbij wordt met een beschuldigende vinger gewezen naar Ani-Zoo, de beroepsvereniging die de rechten van huisdierfokkers verdedigt. “Ik betaal met plezier mijn bijdrage aan Ani-Zoo”, dixit die getuige. “Of het ermee te maken heeft, weet ik niet, maar de leden die ik ken, krijgen op voorhand een telefoontje als er een controle gaat plaatsvinden.”

De tipgevers in Het Belang van Limburg noemen allemaal dezelfde namen van de personen die betrokken zijn bij de illegale broodfok: een dierenarts uit Turnhout die nauw samenwerkt met broodfokkers en een topambtenaar van de afdeling Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid. “Ik ken de ambtenaar al uit de tijd dat hij nog inspecteur in de veehandel was. Mijn ex-man haalde de oormerken uit de koeien waar hij bij stond. En die man werkt nog altijd bij Dierenwelzijn, ongelofelijk”, zegt één van de getuigen.

De harde kern van broodfokkers situeert zich volgens hen in de Kempen. “De malafide figuren uit de hondenhandel komen uit de Belgische provincies Limburg en Antwerpen en de aangrenzende provincies in Nederland. Veel fokkers in de Kempen hebben een verleden in de veehandel. Ze zijn overgestapt omdat puppy's meer geld opbrengen en de controles en bestraffing zo goed als onbestaande zijn. Bovendien zijn ze vaak bezig met heel wat andere louche zaken. Meer nog, de puppyhandel is vaak nog het minst illegale waar ze mee bezig zijn”, staat te lezen in de krant. Handel in amfetamines, cannabis, wapens, heling, hormonen en de illegale verkoop van Viagra en andere medicijnen worden in dat kader nog genoemd.

Gesjoemel met leeftijden, rassen, stambomen, chips en paspoorten, het zijn maar een aantal van veel voorkomende misdrijven in de broodfok. Maar volgens de anonieme getuigen is ook de toestand waarin de puppy’s gekweekt worden, vaak schrijnend. “Honden die in ijzeren kooien op elkaar gestapeld staan, met gewoon een stuk krantenpapier op de bodem. Dat gebeurt niet alleen in Oost-Europa, maar ook in België. Die dieren zitten daar heel hun leven, dat is het jammerlijke lot van een kweekteef. Als ze geen pups meer leveren, worden ze afgemaakt.”

Die dode honden en pups worden opgehaald door Rendac. En ook daar schort er iets aan het systeem. “Bij de ophaling wordt de zak gewogen, maar niemand telt na wat erin zit. Dat kunnen 20 pups van 300 gram zijn of één volwassen hond. Het aantal dode honden in België is onbekend. In principe moet je elke dode hond registreren als ‘overleden’, maar bijna niemand doet dat”, klinkt het.

Kersvers minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft naar aanleiding van de reportages in Het Belang van Limburg laten weten dat hij zich vastbijt in de strijd tegen de illegale invoer van puppy’s uit Oost-Europa. Hij wil de sector zo snel mogelijk bijeenroepen en wil over de zaak ook overleg plegen met zijn Europese collega’s. “Het is duidelijk: de rotte appels, degenen die zich bezondigen aan dierenleed, aan malafide hondenhandel, die moeten er gewoon uit", klinkt het. "Ik denk dat de sector daar zelf ook vragende partij voor moet zijn."

Ani-Zoo erkent volgens de VRT dat er nog steeds problemen zijn met de illegale hondenkweek en pleit voor een meldpunt. “Men zou dierenartsen actiever moeten betrekken. Mensen die een pup kopen, gaan ermee bij de dierenarts. Als daar blijkt dat er iets mis is, zou die dat moeten kunnen melden zodat de zaak onderzocht kan worden”, zegt de federatie. Daarnaast vraagt Ani-Zoo ook dat er een centrale databank komt met gegevens van vader en moeder van de pup en dat er strengere straffen komen voor illegale praktijken.

Bron: Het Belang van Limburg/VRT

Beeld: Vier-voeters.nl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek