"Onze kinderen weten dat radijzen uit de grond komen"

nieuws
Scholen zijn de ideale plek om kinderen meer fruit te doen eten. Vlaamse scholen beseffen dat, beter dan sommige ouders. Het gros levert zelfs grote inspanningen om kinderen gezond te laten eten, aldus Het Nieuwsblad. "Het is belangrijk dat ouders sterk betrokken zijn bij de gezonde voeding op school. Soms ondervinden we wel wat tegenwerking", getuigt directrice Lut Bousard van de kleuterschool Edugo Lourdes in Oostakker.
24 mei 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:03
Scholen zijn de ideale plek om kinderen meer fruit te doen eten. Vlaamse scholen beseffen dat, beter dan sommige ouders. Het gros levert zelfs grote inspanningen om kinderen gezond te laten eten. "Het is belangrijk dat ouders sterk betrokken zijn bij de gezonde voeding op school. Soms ondervinden we wel wat tegenwerking", getuigt directrice Lut Bousard van de kleuterschool Edugo Lourdes in Oostakker.

Kinderen moeten meer fruit eten, concludeert onderzoekster Inge Huybrechts van de Gentse Universiteit na onderzoek van de eetgewoonten van zevenhonderd kleuters. De school is de ideale plek om daar werk van te maken. "Wij doen veel meer dan een eenmalig fruitmoment in de week", zegt Lut Bousard. "Elke dag brengen de kleuters verplicht een stuk fruit mee van thuis. De juf snijdt alles in stukjes en de kleuters proeven van alle soorten fruit".

Ouders mogen geen koeken, snoep of drank meegeven als tussendoortjes. Enkel een boterham voor de ochtendpauze. "We zetten de kindjes zelf melk en water voor, geen gezoete dranken. Ze kunnen altijd drinken en voor de kleinsten zet de juf geregeld bekertjes met water klaar. Het is belangrijk dat de ouders sterk betrokken zijn bij de gezonde voeding op school. Soms ondervinden we tegenwerking. Dan moet je als school volhouden".

De kleuters leren in Edugo meer dan enkel gezond te eten. "Samen met de juf kweken ze groenten in de moestuin, bakken ze eieren van de kippen die ze verzorgen en composteren ze hun fruitafval", zegt directrice Bousard. "Ze bakken elke week een broodje in de klas dat ze de dag erna opeten. De groenten worden gebruikt voor bijvoorbeeld een heksenfeest met pompoensoep. We zijn een stadsschool, maar hier weten de kinderen dat radijsjes uit de grond komen".

Niet alle Vlaamse scholen leveren zoveel inspanningen als het Edugo Lourdes in Oostakker, maar zeker 45 procent zorgt geregeld voor fruit op school door bijvoorbeeld fruitdagen te organiseren. Zo'n 1.292 scholen, bijna 37 procent van alle Vlaamse scholen, doen mee aan het Tutti Frutti project, waardoor scholen wekelijks fruit krijgen dat ze dan verdelen onder 247.391 kinderen.

"We willen zo onze kleuters leren dat fruit gezond is", zegt Jan Panhuizen, directeur van het Sint-Gregoriuscollege in Gentbrugge. "Onze kleuters brengen elke dag een stuk fruit mee van thuis dat ze dan gezamenlijk met de juf opeten. Leerlingen uit de lagere school kunnen zich inschrijven voor Tutti Frutti. Zo kunnen ze op school voor 5 euro per jaar elke dinsdag een stuk fruit eten".

Onlangs nog hield de Vlaamse Onderwijsraad een enquête bij de directies over voedingsafspraken. Hoopgevende conclusie is dat steeds meer directies afspraken maken met de ouders over de tussendoortjes en drankjes die de kinderen meebrengen. Meer dan de helft van de basisscholen heeft een beleid dat kinderen bewust moet maken van gezonde voeding en dat het aanbod van ongezonde voeding reglementeert. "Koekjes met chocolade worden afgeraden of zelfs verboden", zegt Greet Caris, gezondheidscoördinatrice bij de Onderwijsraad. "Er wordt ook meer fris drinkwater ter beschikking gesteld van de kinderen". Belangrijk, want de studie van Inge Huybrechts wees ook uit dat alle kleuters te weinig drinken.(KS)

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek