"Onwaarschijnlijk dat verdrag VS-VK er dit jaar komt"

De kans is klein dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk nog dit jaar een akkoord bereiken over een handelsverdrag. Dat heeft de Amerikaanse handelsgezant, Robert Lighthizer, woensdag gezegd tijdens een hoorzitting in een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Net zoals bij de onderhandelingen met de EU, is landbouw een groot struikelblok.
18 juni 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:55

De kans is klein dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk nog dit jaar een akkoord bereiken over een handelsverdrag. Dat heeft de Amerikaanse handelsgezant, Robert Lighthizer, woensdag gezegd tijdens een hoorzitting in een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Net zoals bij de onderhandelingen met de EU, is landbouw een groot struikelblok. 

"Het is onwaarschijnlijk dat dat zal gebeuren", zei Lighthizer. Het zou "bijna onmogelijk" zijn om tegen november, wanneer er opnieuw verkiezingen zijn in de VS, een akkoord voor te leggen aan het Congres. Net zoals bij de gesprekken met de Europese Unie is ook bij de onderhandelingen met de Britten landbouw een problematisch thema, luidde het voorts. "De Verenigde Staten zullen hier geen compromissen over sluiten."
 
Chloorkippen, hormonen en antibiotica
 
In de VS heersen minder strenge regels voor landbouwproducten en voedselveiligheid dan in Europa. Zo is het gebruik van antibiotica en hormonen als groeibevorderaar er toegestaan. Ook over de Amerikaanse chloorkippen is er veel onrust. Chloor wordt gebruikt om schadelijke bacteriën, zoals salmonella, ‘weg te wassen’. Na de slacht worden de kippen in een chloorbad gedompeld. Bovendien ontbreken overheidscontroles vaak waardoor de algemene basisstandaarden niet gegarandeerd kunnen worden. In hun eisenbundel vragen de Amerikanen dat ze hun landbouwproducten zonder enige barrières mogen invoeren, in ruil voor vrije handel.
 
De omstreden productiemethoden zijn in de EU verboden. Veel Britse boeren, die zich houden aan de strenge EU-eisen, vrezen echter dat premier Boris Johnson toegevingen zal doen op de veiligheidsvoorschriften. De boeren zelf zijn vragende partij om de strenge regels aan te houden, om het consumentenvertrouwen niet in gevaar te brengen en geen slachtoffer te worden van oneerlijke concurrentie.
 
Johnson van zijn kant zou in het kader van zijn brexitstrategie zo snel mogelijk een handelsdeal rond willen hebben met de Verenigde Staten. Ook Amerikaans president Donald Trump uitte in het verleden al zijn hoop op een snel akkoord en zijn minister van Financiën, Steven Mnuchin, gaf in januari in het Zwitserse Davos nog aan dat hij hoopte nog dit jaar een handelsakkoord te regelen met het Verenigd Koninkrijk.
 
Quid brexit?
 
Hoe ver staat het ondertussen met de brexit? Begin juni gingen de onderhandelingen de vierde ronde in, maar de gesprekken verliepen zeer stroef. Sinds begin deze week proberen Johnson en de EU-tandem Charles Michel en Ursula von der Leyen de gesprekken weer vlot te trekken in een video-overleg. Al worden geen grote doorbraken verwacht. Johnson zal de Europese leiders wellicht opnieuw waarschuwen voor een harde brexit eind dit jaar als Brussel geen water bij de wijn wil doen.
 
Ook David Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement, en EU-brexitonderhandelaar Michel Barnier schuiven mee aan de onderhandelingstafel. Het brexitoverleg wordt daarmee even naar topniveau verlegd, nu de gesprekken tussen de onderhandelingsteams van het Verenigd Koninkrijk en de EU over de toekomstige handelsrelaties al maandenlang muurvast zitten.
 
De onderhandelingen stokken onder meer op visserij: de Europese Unie eist dezelfde toegang tot de Britse wateren na de brexit, maar de Britten willen hun wateren deels afschermen voor Europese vissers. Ook de toegang tot de Europese interne markt blijft een gigantisch twistpunt. Brussel wil het Verenigd Koninkrijk toegang bieden tot de interne markt zonder handelsbelemmeringen, maar eist dan wel dat Britse bedrijven zich blijven houden aan de strenge Europese standaarden rond onder meer milieu of overheidssteun. Dat gaat volgens Londen in tegen de Britse soevereiniteit, de hele bestaansreden van de brexit.
 
Grote doorbraken in die dossiers zijn wellicht nog niet voor meteen. Volgens de Britse krant Sunday Telegraph zal Johnson de Europese leiders nog maar eens inpeperen dat de Britten bereid zijn de EU eind dit jaar te verlaten zonder handelsakkoord als Brussel geen compromissen sluit. Bovendien zou de Britse premier erop hameren dat er tegen het einde van de zomer een deal op tafel moet liggen, zodat bedrijven en overheden voldoende tijd krijgen om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie. De leiders zouden daarom ook een intensievere vergaderkalender voor de zomer voorstellen, met wekelijkse vergaderrondes, afwisselend in Brussel en Londen, als het coronavirus dat tenminste toelaat.
 
Met een ‘no deal’-scenario in het achterhoofd, heeft de Britse regering alvast een lijst met invoerheffingen voorgesteld die zullen gelden vanaf 2021. De tarieven zouden gelden op verschillende landbouwproducten zoals groenten, fruit en sierteelt. Al lopen de producten sterk uiteen. Ook de hoogte van de tarieven verschilt per product. Andere producten worden dan weer vrijgesteld, zoals landbouwmachines.
 
Het Verenigd Koninkrijk verliet de EU officieel al eind januari, maar tijdens de overgangsfase tot eind dit jaar blijft het land wel lid van de douane-unie en de interne markt. Londen en Brussel hebben dus nog ongeveer een halfjaar de tijd om een nieuwe handelsrelatie uit te denken. Vorige week lieten de Britten nog maar eens weten dat ze een verlenging van de overgangsperiode met één of twee jaar resoluut afwijzen. Beide zijden kunnen daar in principe nog tot 30 juni een akkoord over sluiten, maar die piste lijkt dus definitief van tafel.
 

Bron: Belga / Nieuwe Oogst / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek