nieuws

Onderzoekers vinden glycidamide in frieten en chips

nieuws
Wetenschappers van de Technische Universiteit van Munchen zijn er naar eigen zeggen voor het eerst in geslaagd de aanwezigheid van de kankerverwekkende stof glycidamide, een afbraakproduct van acrylamide, in frieten en chips aan te tonen. Bij een onderzoek naar tien soorten chips en drie soorten aardappelen werden hoeveelheden van 0,3 tot 1,5 microgram per kilogram gevonden. De sectorfederatie Belgapom benadrukt dat er "absoluut geen nieuwe kankerverwekkende stof in frieten gevonden is".
19 augustus 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:04
Wetenschappers van de Technische Universiteit van Munchen zijn er naar eigen zeggen voor het eerst in geslaagd de aanwezigheid van de kankerverwekkende stof glycidamide in frieten en chips aan te tonen. Bij een onderzoek naar tien soorten chips en drie soorten aardappelen werden hoeveelheden van 0,3 tot 1,5 microgram per kilogram gevonden. Belgapom, de beroepsvereniging voor Belgische aardappelhandelaars en -verwerkers, benadrukt dat er "absoluut geen nieuwe kankerverwekkende stof in frieten gevonden is".

"De vermelde studie beschrijft de aanwezigheid van glycidamide, wat een afbraakproduct van acrylamide is", aldus Belgapom. Volgens de sectorfederatie heeft de aardappelverwerkende industrie al belangrijke resultaten geboekt om het acrylamidegehalte in gebakken aardappelproducten te verminderen. Ter verduidelijking: gekookte aardappel en puree bevatten geen acrylamide.

"Het aanpassen van baktemperatuur, variëteitenkeuze en bewaartemperatuur zijn enkele voorbeelden van acties die door de aardappelsector worden ondernomen om de vorming van acrylamide in gebakken aardappelproducten zo laag mogelijk te houden", luidt het. Volgens Belgapom wordt deze aanpak vanuit wetenschappelijke hoek ondersteund.(KS)

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek