Varkensprijzen schieten fors de hoogte in

Door een daling van de varkensstapel in Europa en helaas ook als gevolg van de oorlog in Oekraïne hebben de varkensprijzen op een week tijd een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Per kilo levend gewicht kwam er afgelopen week 20 cent meer bij. Dit is een lichtje aan de horizon voor de sector, alhoewel er nog steeds verlies geleden wordt en de voederkosten verder oplopen.

7 maart 2022  – Laatst bijgewerkt om 7 maart 2022 21:31
Lees meer over:

De varkensprijzen zaten de afgelopen weken in de lift, alhoewel eerst wat aarzelend. Wouter Wytynck, varkensexpert bij Boerenbond, wijst dat toe aan de gestegen vraag en het aanbod dat door de crisis in de varkenssector is afgenomen omdat varkenshouders zijn afgehaakt of minder varkens aanhouden. “Doordat de coronamaatregelen zijn gelift en bijvoorbeeld de foodservices weer op volle toeren draaien, is er meer vraag. Daarnaast loopt ook de export naar derde landen als de Filipijnen en Zuid-Korea goed.”

De voorbije week is deze opwaartse prijsontwikkeling voor varkensvlees in een stroomversnelling geraakt. De varkensprijs (geslacht gewicht) ligt momenteel op 1,45 euro per kilo, twintig cent meer dan een week geleden. De notering van Belgian Pork Group (BGP) stijgt met 20 cent per kg geslacht, terwijl Noordvlees zijn notering met 23,17 cent per kg geslacht heeft verhoogd.

Een klein gedeelte van de sterke stijging kan verklaard worden door de oorlog in Oekraïne

Wouter Wytynck - varkensexpert bij Boerenbond

Vraag door Oekraïense vluchtelingen

Die grote prijssprong is volgens Wytynck in eerste instantie een gevolg van de toegenomen vraag en het gedaalde aanbod door de aanhoudende crisis in de sector in Europa. Een klein gedeelte van de sterke prijsstijging kan verklaard worden door de oorlog in Oekraïne. “Polen en andere landen rond Oekraïne kopen omwille van de oorlogsdreiging meer varkensvlees in en daarenboven zijn er de vele vluchtelingen die ook voedsel nodig hebben.”

Hierdoor is er extra vraag naar varkensvlees vanuit Polen en de karkasmarkt, die het de voorbije maanden erg moeilijk had, veert als gevolg hiervan op. De Boerenbondverantwoordelijke voor de varkenshouderij verwacht dat de prijsstijging de komende weken zal verder zetten.

Varkensexpert Bart Vergote denkt eveneens dat de prijs verder zal stijgen. Komende donderdag zijn de volgende noteringen. Hij wijst erop dat de prijs echter tot zo’n twee euro moet stijgen om kostendekkend te zijn.

Vergote ziet ook de biggenprijs op een week tijd flink stijgen. Er is 7,5 euro bijgekomen waardoor biggenproducenten nu 40 tot 45 euro per big krijgen. “Dat is een goed begin, maar hiermee nog steeds niet kostendekkend. De kostprijs ligt op zo’n 55 euro.”

Varkensbedrijven blijven met verlies werken

Ook Wytynck waarschuwt voor te veel euforie ondanks de prijsstijging. “Er wordt nog steeds met verlies geproduceerd. Werd er enkele maanden geleden nog een verlies van 45 euro per varken gemaakt, inmiddels ligt dat op 20 euro”, schat hij. Hij wijst op het feit dat de voederprijzen door de oorlog in Oekraïne ook weer sterk in de lift zitten en de kostprijs voor varkenshouders verder oplopen.

Voederfederatie: “Einde hoge voederprijzen nog niet in zicht”
Uitgelicht
Het worden spannende weken voor de veehouders in Vlaanderen. De diervoederfederatie BFA (Belgian Feed Association) verwacht voor de mengvoeders nog prijsstijgingen tot 15 à 20...
3 maart 2022 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek