Voederfederatie: “Einde hoge voederprijzen nog niet in zicht”

Het worden spannende weken voor de veehouders in Vlaanderen. De diervoederfederatie BFA (Belgian Feed Association) verwacht voor de mengvoeders nog prijsstijgingen tot 15 à 20 procent door de crisis in Oekraïne. “De markten zijn enorm volatiel”, zegt managing director Katrien D’hooghe van BFA.

3 maart 2022  – Laatste update 3 maart 2022 21:38
Lees meer over:

In de varkenshouderij in Vlaanderen houdt de crisis nu al maanden aan. Sinds september 2020 zijn de voederprijzen al met meer dan 30 procent gestegen, zonder dat de prijs van het vlees mee evolueerde. In normale tijden vertegenwoordigen de voederfacturen al een groot deel van het zakencijfer van de varkensboeren, en die situatie verslechtert dus alleen.

Nog tot 20 procent duurder

De situatie op de graanmarkten is momenteel enorm volatiel. Rusland en Oekraïne vertegenwoordigen bijna 30 procent van de wereldhandel in tarwe en bijna 15 procent in maïs. Terwijl de economische sancties de handel met Rusland verstoren, is in Oekraïne de facto de exportinfrastructuur uitgeschakeld. De oogsten die in de silo’s zitten raken niet op de treinen en de schepen en het plantseizoen binnen twee weken dreigt danig verstoord te worden.

De wereldhandel zal zich moeten heroriënteren. “Er zijn nog wel fysieke voorraden, maar nu bijkopen is heel moeilijk door de volatiliteit. We hopen dat dit zich zo snel mogelijk herstelt”, zegt Katrien D’Hooghe.

Door het wegvallen van de toevoer uit Oekraïne wordt er op de wereldmarkt vooral naar baktarwe gezocht. Die zal voor een groot deel uit landen als Frankrijk of Duitsland moeten komen. Het is zeker niet zo dat het graan dat in Vlaanderen geteeld wordt, daar zomaar voor kan gebruikt worden. D’hooghe: “Ons aandeel van baktarwe is zeer klein, je hebt er andere rassen voor nodig met hogere eiwitpercentages en hectolitergewichten. Normaal verdwijnen ook nevenstromen van de bakkerijsector in veevoeder en ook die worden duurder.”

Oekraïne: graanmarkt houdt hart vast
Uitgelicht
De Russische invasie in Oekraïne drie weken voor de start van het zaaiseizoen zet de grondstoffenmarkten op scherp. Beide landen zijn mondiale graanschuren, vooral Noord-Afrik...
28 februari 2022 Lees meer

De prijsstijgingen voor gas en fossiele brandstoffen hebben ook een onmiddellijke impact op de prijzen voor meststoffen of de prijzen voor transport. Zo worden ook grondstoffen zoals aminozuren bijvoorbeeld opnieuw duurder doordat de prijzen voor maritiem transport toenemen.

Maïs en soja

Op vlak van maïs komt de Oekraïense export overeen met ongeveer 40 miljoen ton. Ter vergelijking: in Frankrijk gaat het maar om 15 miljoen ton. Voor koolzaad- en zonnebloemschroot staan Rusland en Oekraïne samen zelfs in voor 70 procent van de export. D’hooghe: “Oekraïne is voor Europa vooral een leverancier van non-gmo grondstoffen. Het koolzaad- en zonnebloemschroot is een gedeeltelijk alternatief voor sojaschroot, en dat dreigen we nu weer kwijt te spelen. Voor maïs kunnen we eventueel uitwijken naar Amerika of Canada, maar daar is de andere benadering van gmo’s problematisch. Ook de biologische sector is zeer afhankelijk van granen en eiwitcomponenten uit Oekraïne.”

D’hooghe verwacht dat we straks weer meer in de richting van sojaschroot moeten kijken: “De teeltvooruitzichten zijn de laatste weken weer beter, er wordt weer meer regen verwacht. Ook de prijzen voor sojaschroot blijven wel buitengewoon duur, we zitten nu nog altijd ruim boven de 500 euro per ton.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek