Nieuwe uitrijtool van VLM door meer dan 7.000 boeren gebruikt sinds lancering

Na enkele jaren afwezigheid, werd de VLM-uitrijtool afgelopen zomer opnieuw gelanceerd. Sinds dan hebben maar liefst 7.070 boeren een beroep gedaan op de hulplijn. “Het gaat om landbouwers of landbouwadviseurs”, preciseert Leen Van den Bergh, woordvoerder van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). De uitrijtool maakt landbouwers wegwijs in de uitgebreide uitrijregels voor mest.

21 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 september 2023 21:51 Jerom Rozendaal
Lees meer over:

Wanneer, wat en hoeveel dierlijke mest en effluent mag op welke teelten uitgereden worden? De uitrijregels zijn een ingewikkeld kluwen waar de landbouwer niet altijd aan uit kan. Vaak doet hij een beroep op een adviseur, maar sinds kort kan hij opnieuw gebruikmaken van de uitrijtool.  

Deze uitrijtool maakt boeren wegwijs in de uitgebreide uitrijregels voor meststoffen. Wie de tool gebruikt, krijgt na het beantwoorden van enkele vragen een persoonlijke uitrijkalender te zien. “Zo kunnen land- en tuinbouwers snel opzoeken wanneer en onder welke voorwaarden ze mogen bemesten”, zegt Leen Van den Bergh.

Ruim 7.000 unieke bezoeken

VLM lanceerde de tool, die in eigen beheer ontwikkeld werd, op 18 juli. “Sinds de (her)lancering is de uitrijtool door 7.070 unieke IP-adressen bezocht. Dat zijn logischerwijs boeren of adviseurs, maar dat kunnen we natuurlijk niet met zekerheid stellen”, aldus Van den Bergh. Zij noemt dit "een goed begin”. “Maar er zijn meer dan 20.000 landbouwers in Vlaanderen”, schetst zij het potentieel van de tool.

De uitrijtool versie 2.0 is de opvolger van de tool die enkele jaren geleden gelanceerd was. Dat instrument werd toen ontwikkeld om de uitrijregeling die voorzien was in MAP 5 te communiceren. “Bij de komst van MAP 6 bleken er echter te veel inhoudelijke wijzigingen aan de regelgeving en was de tool niet meer actueel. Omwille van technische redenen was het niet mogelijk om de toenmalige uitrijtool aan te passen aan de nieuwe wetgeving, waardoor die offline gehaald is”, vertelt Van den Bergh.

Zij geeft aan dat ook de eerste tool succesvol was en door veel landbouwers gebruikt werd. “Vanuit de sector was er dan ook veel vraag naar een nieuwe tool. We hebben nu in eigen beheer geïnvesteerd in een tool die snel aanpasbaar is aan nieuwe regelgeving. De uitrijregeling was steeds beschikbaar op onze website, maar zo’n tool biedt de mogelijkheid om door het beantwoorden van enkele vragen snel zicht te krijgen op de persoonlijke uitrijkalender en geeft dus informatie op maat van de landbouwer. Daar krijgen we positieve feedback over van landbouwers en consulenten.” 

Gert Van Thillo

“Makkelijk online overzicht”

Een boer die regelmatig beroep doet op de uitrijtool is Gert Van Thillo uit Achterbroek, Kalmthout. Van Thillo houdt 50 stuks jongvee voor een melkveebedrijf in de buurt en teelt gras en maïs als ingrediënten voor het ruwvoer. “De mestwetgeving en uitrijregeling is erg complex en de uitrijtool van VLM maakt het wat meer inzichtelijk. Zo weet ik wanneer ik welke mest op welke gronden mag uitrijden."

In hoofdberoep werkt Van Thillo bij SBB accountants & adviseurs. Het adviesbureau voor landbouwers ontvangt tijdens het bemestingsseizoen veel telefoontjes van boeren over de uitrijregels. “Ook wij verwijzen hierbij regelmatig door naar de uitrijtool en maken hier ook zelf gebruik van als we klanten helpen”, besluit de Kempenaar.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek