header.home link

Nieuwe uitbraak van vogelgriep bij Waalse hobbyhouder

10 juni 2021

Er is een nieuwe besmettingshaard van de hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 ontdekt bij een hobbyhouder in de gemeente Le Roeulx in de provincie Henegouwen. Dat meldt het FAVV. “Deze besmetting toont aan dat het vogelgriepvirus nog niet volledig verdwenen is in België en dat alle pluimveehouders nog steeds voorzichtig moeten zijn. Het risico op besmetting via wilde vogels blijft laag genoeg om geen bijkomende maatregelen in de rest van het land te hoeven nemen”, aldus het voedselagentschap.

kip-pluimvee-1250

Rond de haard worden tijdelijke zones met bijkomende maatregelen ingesteld om de verspreiding van het virus in te dijken. Het gaat om een bewakingszone van tien kilometer, een beschermingszone van drie kilometer en een tijdelijke bufferzone van een halve kilometer. In deze zones komen bijkomende maatregelen voor professionele en particuliere pluimveehouders. In de rest van het land worden geen nieuwe maatregelen genomen.

In de bewakings- en beschermingszone zullen alle professionele houders binnen de 24 uur een inventaris moeten opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden. Bovendien wordt ook een tijdelijke bufferzone rond de haard ingesteld. Hier moeten ook hobbyhouders binnen de 48 uur een inventaris aan de burgemeester overmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden.

In deze zone geldt een verbod op het verplaatsen van pluimvee, andere vogels en broedeieren (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten). Pluimvee en andere gehouden vogels moeten verplicht binnen worden gevoederd en gedrenkt om het contact met wilde vogels te beperken. Ten slotte zijn ook alle verzamelingen, zoals beurzen, markten, tentoonstellingen en prijskampen, van pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels zijn verboden.

Het FAVV volgt de situatie in België op de voet en heeft op regelmatige basis overleg met andere lidstaten en de Europese overheden. Alle betrokken partijen uit de pluimveehouderijsector werden op de hoogte gebracht van de situatie.

Het virus dat momenteel, en de afgelopen jaren, circuleert is niet overdraagbaar op mensen. Ook het vlees en de eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid worden geconsumeerd.

Meer info over het vogelgriepvirus vind je op de website van het FAVV.

Uitgelicht

Economische schade door vogelgriepvirus neemt toe

nieuws
Al 24 landen hebben hun grenzen gesloten voor Belgisch pluimveevlees omwille van het vogelgriepvirus. Dat zijn er zeven meer dan begin februari. Dat antwoordde federaal landbouwminister David Clarinva...
9 juni 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek