Nieuwe biowetgeving krijgt steeds meer vorm

De nieuwe wetgeving voor de biologische landbouwsector treedt begin 2022 in werking. Sectororganisatie BioForum ziet dat er stappen vooruit gezet worden, zoals het behoud van het sterke controlesysteem. Dat kon alvast op een positief advies rekenen van de SALV.

13 juli 2021  – Laatste update 13 juli 2021 15:02
Lees meer over:
bioforum-biologischelandbouw-kobevanlooveren-1250

In 2018 keurde het Europees Parlement, na jaren onderhandelen, de ‘bioverordening’ goed. Met deze set nieuwe regels wil Europa een gelijk speelveld creëren voor bioproducten van binnen en buiten de EU. Met de nieuwe verordening worden de normen immers geharmoniseerd en komt er één systeem voor alle Europese en niet-Europese landbouwers zodat dezelfde kwaliteit gegarandeerd wordt.

De invoering was oorspronkelijk voorzien voor 1 januari 2021, maar zo’n systeem wordt niet van vandaag op morgen gebouwd. Om de lidstaten ook wat ademruimte te geven om de overgang te maken naar de nieuwe manier van produceren, werd de lancering uitgesteld naar begin 2022.

Vlaamse vertaling

De Vlaamse regering gaf op 18 juni groen licht voor het voorontwerp van Besluit over de biologische productie. Om een verlengstuk te breien aan de nieuwe Europese bioverordening is immers ook een Vlaams rechtskader nodig.

Door het aantal vereiste controles op een hoger niveau vast te leggen dan wat Europees is voorgeschreven, wordt de positie van de producent gewaarborgd en het consumentenvertrouwen verzekerd

Koen Carels - SALV

Vlaanderen kiest om het sterke controlesysteem te behouden, een keuze die op de waardering kan rekenen van BioForum. “Die controle ligt in onze regio op een hoger niveau dan wat Europees is voorgeschreven. De biosector had expliciet gevraagd om dit te behouden”, vertelt Annick Cnudde, adviseur bij de organisatie.

In een advies op vraag van landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) is de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) positief over de ontwerptekst. “De Vlaamse regering volgt de biosector om het aantal vereiste controles op een hoger niveau vast te leggen dan wat Europees is voorgeschreven”, duidt Koen Carels, secretaris van de SALV. “Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de vraag van de sector om enerzijds de positie te waarborgen van de producent, verwerker en distributeur van biologische producten en anderzijds het vertrouwen van de consument in biologische producten te verzekeren.”

Bron: Eigen verslaggeving / BioForum

Beeld: BioForum - Kobe Van Looveren

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek