Nieuwe 'bioserre' in Oost-Vlaams groenteproefcentrum

Met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse overheid, investeerde het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG) in een nieuwe energiezuinige serre waarbij rekening werd gehouden met de eisen voor een praktijkgerichte teeltwijze.
27 september 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

Met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse overheid, investeerde het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG) in een nieuwe energiezuinige serre waarbij rekening werd gehouden met de eisen voor een praktijkgerichte teeltwijze.  Er werd gekozen voor technieken als maximale isolatie, een gasabsorptiewarmtepomp, opslag van energie in de bodem en koudebenutting.

"De erkenning als praktijkcentrum voor de groenteteelt, waaronder de biologische teeltwijze, is belangrijk voor de provincie Oost-Vlaanderen, vandaar ook de investering in een nieuwe bioserre", legt gedeputeerde Alexander Vercamer, bevoegd voor landbouw en platteland, uit. "De eerste stap is een maximaal geïsoleerde kas, zonder al te veel toegevingen te doen op het vlak van licht." Er werd een serre gebouwd met een U-waarde van amper 2.75 W/m².K door gebruikt te maken van beweegbare schermen en isolerende gevelplaten.

Daarnaast zorgt het vernieuwde energieconcept voor een rendementsverhoging van 75 procent. Dat wordt gerealiseerd door gebruik te maken van een gasabsorptiewarmtepomp samen met een korte termijn buffer (koud en warm), een BEO (Boorgat Energie Opslag) als lange termijnbuffer en het gebruik van laagwaardige energie.

Rendementsverhoging wordt onder andere gerealiseerd door de maximale inzet van de geproduceerde CO2 en benutting van de koude (ontvochtiging). Het totaalbedrag van de investering bedraagt 810.000 EUR, waarvan ruim de helft bekostigd werd met Oost-Vlaamse middelen. Het PCG staat nu voor de uitdaging om alle investeringen technisch te optimaliseren om ze maximaal rendabel te maken.

Beeld: PCG

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek